Έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια κρίσης βαδίζουμε ολοταχώς για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές,

έχοντας προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στη δημοκρατία μας, οδηγώντας το λαό μας στην απογοήτευση, βαπτίζοντας την ελπίδα και την αξιοπρέπεια ως αυταπάτη. Τα διλήμματα που βάζουν στον ελληνικό λαό τα ίδια, σαν να μη πέρασε μία μέρα: Σταθερότητα ή περιπέτειες, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;

Τα ίδια πολιτικά κόμματα και οι ίδιοι πολιτικοί, που στο παρελθόν μιλούσαν για «θωρακισμένη οικονομία και θωρακισμένες τράπεζες» και τελικά χρεοκόπησαν τη χώρα, αυτοί που αποτυγχάνουν συνεχώς στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, αυτό το πολιτικό προσωπικό υπόσχεται για ακόμη μία φορά «κανονικότητα», σταθερότητα και ασφάλεια στους πολίτες, εξασφαλίζοντας με δανεικά δισεκατομμύρια για την ολιγαρχία, εγχώρια και ξένη, ενώ για τους πολλούς, όταν σκάσουν αυτές οι φούσκες, που χτίζουν με δανεικά λεφτά, υπάρχει φτωχοποίηση.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25, στο πρόσφατο συνέδριό μας, πήραμε μία απόφαση και την κάναμε πράξη.

Καλέσαμε σε έναν ειλικρινή διάλογο όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, με σκοπό να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλες και όλους και κυρίως για τη νεολαία μας. Η πρότασή μας ξεκάθαρη, ανοικτός διάλογος, χωρίς κόκκινες γραμμές και προαπαιτούμενα.

Καταθέσαμε τις 7+1 τομές, τεχνοκρατικά άρτιες και ριζοσπαστικές:

1. Άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

2. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ, μείωση φορολογίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κούρεμα χρεών και δανείων.

3. Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή» και των πλειστηριασμών. Ίδρυση δημόσιας επιχείρησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και νέου οργανισμού Κοινωνικής Στέγης.

4. Ανάκτηση κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία.

5. Ανάκτηση κυριαρχίας στις δημοσιονομικές συναλλαγές και δημιουργία νέας Αναπτυξιακής – Αγροτικής τράπεζας.

6. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός. Ενέργεια από οικιακά φωτοβολταικά, πράσινο υδρογόνο και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

7. Κοινωνικοποίηση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της ενημέρωσης.

+1. Ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, χωρίς συμμαχίες με αντιδραστικά καθεστώτα, με βάση ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.

Δεν διεκδικούμε το «αλάθητο», ούτε θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι οι καλύτερες και είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις καθώς και σε νέες προτάσεις. Θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες ανησυχούν για τα παραπάνω ζητήματα και περιμένουν απαντήσεις από όλες τις προοδευτικές παρατάξεις, πριν γίνει οποιαδήποτε σύμπραξη στα πλαίσια μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε όχι στην πόλωση και στην προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού για ακόμη μία φορά, από κόμματα που έχουν δοκιμαστεί στην εξουσία, έχουν αποτύχει παταγωδώς και θεωρούν τις ελπίδες του ελληνικού λαού αυταπάτη. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να δοθεί έτσι η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να απελευθερωθεί και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία καλύτερη ζωή τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Χουλιάρας Κωνσταντίνος

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25

Συντονιστής Τομέα Αθλητισμού