Tις τελευταίες εβδομάδες μια πρωτοφανής απειλή για την παγκόσμια υγεία έκανε την εμφάνιση της και στην πόλη μας. Για πρώτη φορά μετά απο χρονιά,

το κράτος λειτουργεί παρέχοντας σαφείς οδηγίες, επιστημονική ενημέρωση και ολοκληρωμένο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών. Όμως για να αποφύγουμε να βιώσουμε το δραματικό παράδειγμα της Ιταλίας απαιτείται η πλήρης συναίσθηση της ατομικής μας ευθύνης και η διαρκής επαγρύπνηση ανθρώπων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη σε πολλές πόλεις όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Αμαλιάδα, τα Ιωάννινα οι δήμαρχοι βγήκαν μπροστά απο το πρόβλημα και σε συννενοήση με κυβερνητικούς φορείς επέβαλλαν δραστικές λύσεις απέναντι στην εξάπλωση του κορονοιού. Πρωτοστάτης σε ενεργητικές πολιτικές πρόληψης και ο Περιφερειάρχης Αττικης.

Δυστυχώς, στο Χαιδάρι δεν συνέβη το ίδιο.

Η δημοτική αρχή επέδειξε αργά αντανακλαστικά και μάλιστα δεκαπέντε ημέρες μετά απο δύο προειδοποιητικά γεγονότα (το κλείσιμο δύο σχολικών μονάδων με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας λόγω υποψίας κρούσματος και την επιστροφή 27 συμπολιτών μας απο τους Αγίους Τόπους που βρέθηκαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο μαζί με ταξιδιωτες απο Αχαία, Ζάκυνθο, Ηλία και 32 απο τους τελευταίους προσβλήθηκαν απο τον ιό) προχώρησε με απόφαση δημάρχου στην συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών αντιμετώπισης του κορονοίου(!).

H κυβέρνηση χορηγεί έκακτη οικονομική ενίσχυση στο δήμο αξίας 40.000€ για να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες και το επιχείρημα του δημάρχου οτι δεν υπάρχουν λεφτά καταρρέει πάλι. Το ίδιο διάστημα, η δημοτική αρχή φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του επερχόμενου προβλήματος, καρατομεί υπηρεσιακά στελέχη απο καίριες θέσεις ευθύνης, προωθεί ως προιστάμενο στενότατο συγγενικό πρόσωπο υποψήφιου δημοτικού του συμβούλου, σχεδιάζει την διεξαγωγή καρναβαλιού με χρηματοδότη την Δημοτική Επιχείρηση που μέχρι πρότινος θεωρούσε αδύνατη την λειτουργία της λόγω οικονομικού αδιεξόδου.

Ευτυχώς, έρχεται η Κυβέρνηση να αναβάλλει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Οι δημότες πληρώνουν 10.292€ ενα καρναβάλι που δεν γίνεται ποτέ αλλά γλιτώνουν απο μια πιθανή διασπορά στον ιό που σήμερα φαντάζει σωτήρια.
Ωστόσο, η διοικούσα παράταξη εξακολουθεί να κινείται με πρακτικές #Πόντιου Πιλάτου#. Έχοντας σε καθημερινό πλάνο, ανούσια δελτία τύπου και έντονη την απουσία της ατζέντας πρόληψης για την υγεία των πολιτών. Βλέποντας την εμφανή αδυναμία του δημάρχου να λάβει τις αυτονόητες πρωτοβουλίες ευθύνης, Ζητάμε πρώτοι και απελπιστικά μόνοι την απολύμανση των σχολείων, δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών.

Γραφικά διαδικτυακά εξαπτέρυγα του δημάρχου σπεύδουν να μας πετάξουν λάσπη με το δήθεν επιχείρημα οτι η απολύμανση δεν προσφέρει τίποτα απέναντι στην καταπολέμηση του κορονοιού.

Το ακούσαμε και αυτό (!).

Λίγες ημέρες μετά, η δημοτική αρχή αναθέτει στον προεκλογικό κορναδόρο της και πρώην υπάλληλο του σημερινού αντιπροέδρου της Κ.Ε.Δ.Χ. , την απολύμανση των σχολείων. Μέσα σε λίγες ώρες, οι φωτογραφίες του δελτίου τύπου της δίοικησης με τον απολυμαντή με τα αθλητικά παπούτσια, την ερασιτεχνική μηχανολογική υποστήριξη, τον ανύπαρκτο ενδυματολογικό εξοπλισμό και την απουσία εξειδικευεμένου συνεργείου γίνονται viral στο διαδίκτυο. Τα αρνητικά σχόλια πάνε και έρχονται και η πόλη για μια ακόμη φορά δια χειρός Ντηνιακού βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο απολυμαντής-κορναδόρος ολοκληρώνει τις εργασίες χωρίς να αφήνει στο τέλος τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Τοποθετούμαστε και παλι αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Καταγγέλουμε την ευτελή ρουσφετολογική διαδικασία. Τους ΞΑΝΑ-ΛΕΜΕ οτι στην υγεία των μικρών παιδιών δεν χωρούν πειράματα. Καμία ουσιάστικη απάντηση απο την δίοικηση του δήμου. Ανέξοδες υπεκφυγές και αμήχανες αναφορές περί φτηνών λαικιστών. Ειρωνεία να απευθύνει τέτοιες κατηγορίες ο αυθεντικός εκφραστής του ακριβού λαικισμού της μακέτας και των πολυτελών ιλουστρασίον φυλλαδίων. Ο δήμαρχος που για να κάτσει στην πολυπόθητη καρέκλα έταξε στους δημότες απο ΜΕΤΡΟ στην πόλη μέχρι μαρίνα στον Σκαραμαγκά. Ούτε τότε πτοηθήκαμε απο τους αστειούς χαρακτηρισμούς των επικοινωνιακών γκαφατζήδων της δημοτικής αρχής.

Συνεχίσαμε να προβάλλουμε τις προτάσεις μας.

Η δημοτική αρχή πληροφορεί με δελτίο τύπου για επιβεβαιώμενο κρούσμα εργαζομένης σε παιδικό σταθμό. Μέσο ενημέρωσης αναφέρει οτι και άλλοι δημοτικοί υπάληλοι είναι σε καθεστώς καραντίνας. Οι γονείς δεν ενημερώνονται δια ζώσης αλλά απο μια ψυχρή ανακοίνωση. Η αγωνία και τα ερωτήματα πληθαίνουν με τον δήμαρχο σε ρόλο παρατηρητή. Ο δήμος καθυστερημένα πλέον προχωρά σε απολύμανση του δημαρχείου και αναθέτει την σχετική εργασία σε άλλο συνεργείο και όχι στον απολυμαντή-κορναδόρο της. Προφανώς και η ίδια δεν έμεινε ικανοποιημένη απο τις επιδόσεις του δικού της παιδιού.

Όμως το πασάλλειμα στα σχολεια έμεινε.

Μέσα δύο μόλις βδομάδες, η δημοτική άρχη μας δικαιώνει σε όλα τα ζητήματα που θέσαμε. Τόσο για την ανάγκη απολυμάνσεων στους δημοτικούς χώρους όσο και την ποιότητα απολύμανσης στις σχολικές μονάδες. Δεν σταματήσαμε εδώ. Δεν κρυφτήκαμε απο το πρόβλημα.

-Προτείναμε στον δήμαρχο να αφήσει στην άκρη την υπερπροβολή με φωτογραφίες και video. Και να επικεντρώσει τις στρατιές των καλοπληρωμένων συμβούλων του στο έργο της διαμόρφωσης ψηφιακων υπηρεσιών και διαδικτυακής πληροφόρησης των δημοτών αναφορικά με τον κορονοίο.

-Να ΞΑΝΑ-ανεβάσει στον αέρα επιτέλους το Haidari-Agenda που το χρυσοπλήρωσαν 25.000€ οι δημότες και να αποτελέσει πλατφόρμα ενημέρωσης και καταγραφής προβλημάτων που θα προκύψουν απο τον ιό.

-Να αναπτύξει κοινή δράση με το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ και να προχωρήσει σταδιακά σε διαγνωστικά τέστ στους εργαζόμενους του δήμου.

-Να απευθυνθεί και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τα οποία ο δήμος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με επιτυχία.

-Να συνδράμει σεβόμενη το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα στην ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιώμενων κρουσμάτων της πόλης.

-Να διαμορφώσει (υπό την αιγίδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας) μια εθελοντική ομάδα τοπικών ιατρών η οποία θα μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως κινητό διαγνωστικό συνεργείο σε χώρους (π.χ.το γήπεδο 5χ5 δίπλα στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ).

Λίγες ώρες μόλις μετά και απο αυτήν την ανακοίνωση μας, η δημοτική αρχή δημοσιεύσε τηλέφωνα και e-mails επικοινωνίας στους πολίτες. Ουσιαστικά υιοθέτησε μέρος των προτάσεων μας. Δυστυχώς όχι όλες.

Δεν θα μιλήσουμε πάλι για δικαιώση. Αλλά για αντιγραφή των θέσεων μας απο τον δήμαρχο. Άλλωστε σε αυτό είναι πολύ καλός. Και αφού έχει δυστοκία στην έμπνευση, Του παρέχουμε συνειδητά το άλλοθι της αντιγραφής. Έστω με αυτόν τον τρόπο να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.

Αυτό μας ενδιαφέρει. Γι αυτό είμαστε εδώ. Για τα δύσκολα. Γνωρίζουμε οτι η εποικοδομητική αντιπολίτευση έχει κόστος. Να μην είμαστε αρεστοί σε όλους. Έχει και ένα όφελος. Να είμαστε χρήσιμοι σε όλους. Αυτό επιλέξαμε. Αυτό κάνουμε.

Υ.Γ. 1 Σχετικά με το χθεσινό δελτίο τύπου της διοίκησης αναφορικά με την απαλλαγή όσων επιχειρήσεων και εργαζομένων της πόλης πλήγησαν απο την κρίση, λέμε στον δήμαρχο να αφήσει στην άκρη το μπαλάκι των επιστολών στον αρμόδιο Υπουργό και να φέρει στην αυριανή Οικονομική Επιτροπή, εισήγηση απαλλαγής. Εαν δεν το κάνει, θα το ζητήσουμε εμείς.
Υ.Γ. 2 Οι γκάφες της δημοτικής αρχής δεν έχουν τέλος. Απο την μία οι αντιδήμαρχοι, προτρέπουν με αναρτήσεις και δημοσιεύματα, τους πολίτες να μην ανοίγουν τις πόρτες σε επίδοξους απολυμαντές που υποκρίνονται υπαλληλους του δήμου και απο την άλλη διαφημίζουν οτι βγήκαν δημοτικά συνεργεία να απολυμάνουν τις γειτονιές και τις πλατείες. Επικίνδυνα άπειροι ή επικίνδυνα ανίκανοι;

Απόστολος Θεοφίλης

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

«Το Χαϊδάρι Ψηλά!».