Σαν σήμερα, πριν από 109 χρόνια, καθιερώθηκε η 8 η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έπειτα από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, ως αποτέλεσμα των μεγάλων

εργατικών αγώνων στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σακραμέντο των ΗΠΑ, στους οποίους πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες, για πρώτη φορά τόσο μαζικά στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας. Τότε, όπως και σήμερα, διεκδικούσαν τη κάλυψη των βασικών τους αναγκών, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μια αμοιβή που θα τους προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Πάλευαν και παλεύουν για μείωση των ωρών εργασίας, για ίση αμοιβή στην εργασία με τους άνδρες εργάτες, για αύξηση του μεροκάματου.

Σήμερα τιμάμε τις εκατοντάδες εργάτριες των υφαντουργείων και των ραφτάδικων της Νέας Υόρκης, που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν το 1857 για το δικαίωμά τους σε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Με τον αγώνα τους έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πάλη για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων παγκοσμίως και κυρίως ανέδειξαν το θέμα της πραγματικής χειραφέτησης της γυναίκας. Σήμερα ιδιαίτερα, που οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται σφοδρή επίθεση, από την πολιτική της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική ανάγκη κάθε νέα, εργαζόμενη και άνεργη γυναίκα να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα, για μία ζωή γεμάτη δικαιώματα σε μία κοινωνία της γνήσιας χειραφέτησης της γυναίκας και συνολικά της εργατικής τάξης. Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου θα συνεχίσει να στέκεται ακούραστα και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να δίνει «ανάσες» στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.