¨ 100 χρόνια μας χωρίζουν από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 1922 που το Τουρκικό Κράτος

προέβη στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το 1998, η Ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος».

Το αίμα, ο πόνος, η καταστροφή που σημάδεψαν ανεξίτηλα τα 2 εκατ. Προσφύγων, αποτέλεσαν την προωθητική δύναμη για να δημιουργήσουν μια νέα ζωή στην μητέρα Πατρίδα και να αναδειχτεί το Μικρασιατικό Στοιχείο, στην πορεία του χρόνου, ένας από τους πλέον βασικούς συντελεστές στην αναγεννητική εξέλιξη της Ελλάδας. Σήμερα κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ απέναντι στα αδέλφια μας Μικρασιάτες για την ανείπωτη καταστροφή και την γενοκτονία που υπέστησαν από το Τουρκικό Κράτος.

Η μνήμη είναι παρούσα και εκφράζεται με τον σεβασμό, την υπέρτατη αγάπη στη γη της Ιωνίας, την Ιστορία και τις παραδόσεις μας. Η πόλη μας, το Χαϊδάρι, έγινε ο τόπος φιλοξενίας των κατατρεγμένων από την Μικρά Ασία, την Φώκαια, το Τσακμακλί. Αποτέλεσαν μαζί με τους Χιώτες τους πρώτους κατοίκους του Χαϊδαρίου. Η πορεία της πόλης μας μέσα στον χρόνο είναι άρρηκτα δεμένη με την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αυτό που ονομάζουμε Μικρασιατική καταστροφή.

Το Χαϊδάρι πάντα θα έχει το βλέμμα του στραμμένο προς την ονειρεμένη Ιωνική γη, θα κρατά άσβεστη την Ιστορική μνήμη και θα εκδηλώνει τον σεβασμό και την αγάπη του στους πρώτους κατοίκους από την Φώκαια και το Τσακμακλί που, με την δημιουργικότητα, τις ικανότητες και τον δυναμισμό τους, συνέβαλλαν καταλυτικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης μας. Η Μικρά Ασία και οι Μικρασιάτες θα βρίσκονται πάντοτε σε περίοπτη θέση στην καρδιά και το μυαλό της πόλης μας.