Του Αντ. Δεωνά:

Επειδή πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν στο διαδίκτυο (facebook) με αφορμή το άρθρο Ο καυγάς στο Χαϊδάρι για...2.000 σάκους με μπάζα;  που από ότι φαίνεται,

κάποιοι δεν διάβασαν προσεκτικά το άρθρο και έχουν την εντύπωση αρκετοί  ότι ογκώδη απόβλητα εννοούμε τα μπάζα. Δεν είναι τα μπάζα, αλλά οι διάφορες ξύλινες κατασκευές, έπιπλα, συσκευασίες κλπ και γενικά αντικείμενα που έχουν μεγάλο όγκο και δεν μπορούν να φορτωθούν στα απορριμματοφόρα παρά μόνο σε φορτηγά ανοιχτού τύπου και καδάκια (ΦΩΤΟ 1 - 4) όπως έχει κάνει ο Δήμος Ελευσίνας και ο Δήμος Ηλιούπολης. Βέβαια και εκεί κάποιοι Δημότες αψηφούν τις οδηγίες του Δήμου ότι είναι μόνο για ογκώδη και πετάνε και μπάζα.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν να λένε (μπορεί να μην γνωρίζουν η μπορεί να το κάνουν  και σκόπιμα) ότι απαγορεύεται και μάλιστα δια νόμου, να πηγαίνουν τα ογκώδη απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής. Εδώ θα θέλαμε να ενημερώσουμε αυτούς που επιμένουν. Από την Άνοιξη του 2019 (φέτος δηλαδή), εγκαινιάστηκε και λειτουργεί λειοτεμαχιστής ογκωδών αποβλήτων μέσα στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής (ΦΩΤΟ 2 - 3).

Ο σκοπός δημιουργίας της συγκεκριμένης «Μονάδας Επεξεργασίας Ογκωδών Αποβλήτων» είναι να επεξεργάζεται τα ογκώδη που συλλέγουν οι Δήμοι και να πηγαίνουν τεμαχισμένα στο ταμπάνι (χώρο απόθεσης απορριμμάτων) του ΧΥΤΑ ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής, δεν υποχρεούται κανένας Δήμος να πηγαίνει στον λειοτεμαχιστή του ΧΥΤΑ. Μπορεί να πηγαίνει τα ογκώδη κατευθείαν στο ταμπάνι και από ότι μας έχουν βεβαιώσει, αυτό  δεν απαγορεύεται.

Αυτό για να φύγει κάθε η αμφιβολία, ότι τα ογκώδη τελικά, επιτρέπετε να πάνε στο ΧΥΤΑ εν αντιθέσει όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι-ες  για δικούς τους λόγους...ότι δεν επιτρέπετε.

Επίσης, να δώσουμε και μια αποκλειστική είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΜΑΚ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) ενισχύεται στο θέμα επεξεργασίας των κλαδιών. Αυτή την στιγμή τοποθετείται από την Lafarge σε χώρο του ΕΜΑΚ, σύγχρονος λειοτεμαχιστής και επεξεργαστής κλαδιών που θα παράγει πέλλετ (εναλλακτικό καύσιμο) όπου την αποκλειστική εκμετάλλευση θα έχει το εργοστάσιο τσιμέντου της Lafarge (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) στο Μηλάκι Αλιβερίου.

Να επισημάνουμε άλλη μια φορά, ότι τα κλαδέματα που πάνε οι Δήμοι στο ΕΜΑΚ Φυλής, είναι ατελώς και δεν πληρώνουν τίποτα!