Του Αντ. Δεωνά :

Το «σήριαλ» με την συλλογή μπαζών του Δήμου Χαϊδαρίου και την υπό αναμονή υπογραφής σύμβασης με τον εργολάβο...καλά κρατεί.

Έχουμε και λέμε. Προ ημερών λόγο των μπαζών, είχαμε διάλυση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής από την Αντιπολίτευση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ακολούθησαν ανακοινώσεις από τον Δήμο Χαϊδαρίου, τον π. Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, την Συνδικαλιστική Ανατροπή Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά και ένα άρθρο υπηρεσιακού παράγοντα της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος σε τοπική ιστοσελίδα του Χαϊδαρίου που «επιχειρεί» να δικαιολογήσει «επιστημονικά» χωρίς σημαντικές λεπτομέρειες, την ανάγκη να μαζέψει ιδιώτης εργολάβος τα μπάζα και όλα τα συναφή.

Ας μείνουμε στο άρθρο του υπηρεσιακού παράγοντα «ακτινογραφόντας» διάφορα σημεία.

Κατ αρχήν συμφωνούμε, ότι δεν επιτρέπεται τα μπάζα πάσης φύσεως να απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ Φυλής και ότι αυτός που τα παράγει πρέπει να φροντίσει να τα διαθέσει. Αφού όμως υπάρχουν ασυνείδητοι και αφήνουν τις σακούλες με τα μπάζα όπου βρουν το «μπαλάκι» πάει στον εκάστοτε Δήμο. Φυσικά υπάρχουν και Δημότες που παράγουν 2-3 σακούλες μπάζα. Σε αυτούς τι θα πεις; Νοίκιασε και πλήρωσε ένα σωρό χρήματα σε κάδο για να πετάξεις τις 2-3 σακούλες μπάζα; Μοιραία πρέπει να τα μαζέψει ο Δήμος, όπως και κάνουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν βέβαια και οι ασυνείδητοι που πετάνε σακούλες με μπάζα μέσα στους κάδους απορριμμάτων, όπου εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στο απορριμματοφόρο.

Επίσης, συμφωνούμε ότι ο Δήμος έπρεπε να έχει προβλέψει να συνάψει σχετική σύμβαση με πιστοποιημένο σύστημα ΑΕΚΚ, (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών  Κατεδαφίσεων) αλλά και να έχει εφοδιασθεί με άδεια μεταφοράς τους, εφόσον γίνεται με φορτηγό του Δήμου. Και βέβαια σωστά επισημαίνει στο άρθρο, τους 2.000 καταμετρημένους σάκους, τα κλαδιά και τα ογκώδη που βρίσκονται στα σημεία (τα έχουμε δει και εμείς αυτά).

Υπάρχουν όμως και σημεία στο άρθρο που γεννούν ερωτηματικά, απορίες και παρατηρήσεις. 

Απορία, ερωτηματικό και παρατήρηση είναι, ότι με απλά μαθηματικά, οι 2.000 σάκοι μπάζα με το ανώτερο βάρος των 20 κιλών ο καθένας, μας κάνει σύνολο 40 τόνους. Εάν το πολλαπλασιάσουμε με την μεγαλύτερη χρηματική εισφορά  21 ευρώ ο τόνος (ΦΩΤΟ 1) που παίρνουν τα συστήματα ΑΕΚΚ, μας βγαίνει το άθροισμα 840 ευρώ (οκτακόσια σαράντα). Οπότε, μαζί με τα χύμα μπάζα, τα εργατικά και τα μεταφορικά, η λογική λέει ότι δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ. Τουτέστιν σημαίνει, ότι μένουν σχεδόν άλλα 20.000 ευρώ για την συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών.

Όμως, με μια πρώτη ματιά από το άθροισμα που βγάζουν οι αριθμοί, φαίνεται ότι είναι υπερβολικά πολλά τα 20.000 ευρώ που περισσεύουν για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και  κλαδιών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συμβαίνει με τα ογκώδη και τα κλαδέματα.

Για τα ογκώδη από όσων γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται ειδική άδεια για να πάνε στο ΧΥΤΑ Φυλής, μπορούν να πάνε με τα αυτοκίνητα του Δήμου, γιατί πολύ απλά τα ογκώδη από τους Δήμους σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, τα δέχεται ο ΧΥΤΑ, αφού συνήθως είναι  αντικείμενα που αποσυντίθονται σχετικά γρήγορα  και είναι ξύλινες συσκευασίες, παλέτες, στρώματα, έπιπλα και τελικά εκεί καταλήγουν (ΦΩΤΟΣ 2-3-4) αφού πληρώνουν την ίδια τιμή με τα σύμμεικτα απορρίμματα. Όσων αφορά τα κλαδέματα, ούτε και εκεί χρειάζεται ειδική άδεια. Μεταφέρονται και αυτά με τα αυτοκίνητα των Δήμων στο ΕΜΑΚ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) και μάλιστα ατελώς (εντελώς δωρεάν).

Βέβαια, εάν δεν μπορεί ο Δήμος, ή, δεν έχει τα μέσα να συλλέξει και να μεταφέρει τα ογκώδη και τα κλαδέματα, υπάρχει ο ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) που μπορεί να διαθέσει εξοπλισμό (φορτηγό - φορτωτή) όπως επίσης, υπάρχει και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που και αυτός συνδράμει με εξοπλισμό σε όποιον Δήμο μέλος του το ζητήσει.

Πληροφοριακά, στον μεν ΑΣΔΑ ο Δήμος Χαϊδαρίου πληρώνει εισφορές περίπου 100.000 ευρώ ετησίως και στον δε ΕΔΣΝΑ, το ποσό που καταβάλει κάθε χρόνο για τα απόβλητα που πάνε στο ΧΥΤΑ Φυλής, κυμαίνεται περίπου στις 850.000 ευρώ.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, με τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου κάθε χρόνο στους παραπάνω Συνδέσμους, δικαιούται και θεωρείται δεδομένη η βοήθεια εάν τους ζητηθεί. Κάτι που έχει γίνει κατά κόρον από άλλους Δήμους. 

Τελικό συμπέρασμα.

Το ποσό των 25.000 ευρώ περίπου για απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για να μαζέψει τα μπάζα και τα ογκώδη σε 15 ημέρες, από πολλούς θεωρείτε υπερβολικό ενώ σ΄ αυτό «συμφωνούν» και οι αριθμοί. Εικάζουμε σε αυτή την περίπτωση ότι μάλλον έχει γίνει κάποιο λάθος στον υπολογισμό και ίσως θα πρέπει ο Δήμος Χαϊδαρίου να επανεξετάσει και να επαναϋπολογίσει από την αρχή το κόστος της συγκομιδής. Εξάλλου λάθη...πάντα γίνονται και είναι ανθρώπινο.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε και κάτι. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος θα είναι ο εργολάβος που θα αναλάβει, εάν αναλάβει να μαζέψει τα μπάζα στο Χαϊδάρι. Ελπίζουμε όμως, να μην είναι ένας από αυτούς...που δραστηριοποιούνται και εκτός Αττικής, πχ στην Κορινθία. Το λέμε αυτό, επειδή μας έχουν εκφράσει πολλά παράπονα Δήμοι για έναν συγκεκριμένο, που έχουν κάνει σύμβαση μαζί του.

          Ο τιμοκατάλογος των ΑΕΚΚ ο οποίος έχει οριστεί από τον ΕΟΑΝ (Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης)

          Στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου ανάμεσα στα σύμμεικτα απορρίμματα διακρίνονται και τα ογκώδη.

          Στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου ανάμεσα στα σύμμεικτα απορρίμματα διακρίνονται και τα ογκώδη.

          Στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου ανάμεσα στα σύμμεικτα απορρίμματα διακρίνονται και τα ογκώδη.