Του Αντ. Δεωνά :

«Ανύπαρκτη περιβαλλοντικής συνείδησης, η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου;»

Ενώ η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου περνάει πρόταση ψηφίσματος που κάνει λόγο για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την ίδια στιγμή, «διατηρεί» ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή στην περιοχή του Σκαραμαγκά (ίσως είναι και η μοναδική στην Δυτική Αθήνα). Το σημείο γνωστό και είναι αυτό που είχε απασχολήσει πριν λίγο καιρό, όταν είχε δηλωθεί από την Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος,  ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εν ενεργεία.

Δυστυχώς όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει και το περιβαλλοντικό «έγκλημα» συνεχίζεται και αυξάνεται στον συγκεκριμένο αφύλαχτο χώρο που κάποιοι θέλουν να λέγεται και δημοτική περιουσία του Δήμου, την οποία όμως, δεν φροντίζουν να προστατέψουν. Εκτός από σκουπίδια, μπάζα και ογκώδη που αφήνονται στο «γήπεδο» του οικοπέδου, πραγματοποιείται από άγνωστους επιτήδειους και συστηματικό μπάζωμα του χώρου από την μεριά της Λεωφόρου Σχιστού.

Άραγε, η Δημοτική Αρχή γνωρίζει για το μπάζωμα που γίνεται; 

Μήπως κάποιοι με το μπάζωμα που κάνουν, προσπαθούν να καταπατήσουν κομμάτι του οικοπέδου;

Παρ' όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, συγκαλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση ψηφίσματος που θέλει να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς βέβαια να λέει, ή, να προτείνει που  θα πάνε τα σκουπίδια, η ακόμα ειδικότερα, που θα τα πάει ο Δήμος Χαϊδαρίου. Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι, όχι μόνο το Χαϊδάρι, αλλά και κανένας άλλος Δήμος δεν έχει προτείνει που θα πάνε τα σκουπίδια, ή, τι θα τα κάνει, σε περίπτωση που κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Οι περισσότεροι πιπιλάνε την «καραμέλα», να κλείσει εδώ και τώρα!

Μήπως όμως τελικά, το Χαϊδάρι δεν έχει πρόβλημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ, επειδή έχουν την δικιά τους παράνομη χωματερή, αυτή στον Σκαραμαγκά και μπορούν να θάψουν αν θέλουν και όποτε θέλουν, εκεί τα σκουπίδια τους;

Σε συζήτηση που είχαμε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΔΣΝΑ και στην ερώτηση : «Πως σας φαίνεται που το Χαϊδάρι σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ΟΧΙ στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα νέα πανωσηκώματα στο ΧΥΤΑ Φυλής;» Η απάντηση ήταν : «Κανένα πρόβλημα, αφού δεν θέλει ο κ. Ντηνιακός να γίνει αυτή η μικρή επέκταση εντός του ΧΥΤΑ για 3 χρόνια και μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, ας πάρει από αύριο τα σκουπίδια του και να τα θάψει στα πάρκα και στις πλατείες του».

Βέβαια, ευχής έργο θα ήταν αν ήξεραν και τι ψήφιζαν. Αλλά και εδώ η Δημοτική Αρχή, έδειξε ανευθυνότητα, προχειρότητα και άγνοια για το θέμα της πρότασης ψηφίσματος. Πάτησαν την «μπανανόφλουδα» που τους πέταξαν και ψήφισαν για κάτι που δεν γνωρίζουν και δεν υφίσταται. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα  δημιουργίας νέας χωματερής στη Φυλή, γιατί πολύ απλά δεν έχει γίνει καμία χωροθέτηση και ούτε είναι στο σχεδιασμό, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά μόνο τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.  

Πάντως έχει γούστο η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου. Ενώ κόπτεται για το περιβάλλον και «νοιάζεται» τι γίνεται σε άλλη περιοχή και σε άλλο Δήμο, «αφήνει» ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα» εν γνώση της, να συντελείται κατά συρροή στο Σκαραμαγκά.

Το έχουμε πει και το ξανά λέμε. Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι ίσως ο μόνος Δήμος στη Δυτική Αθήνα, που διαθέτει παράνομη χωματερή...

Υ.Γ - Τελικά δεν έγινε το «χατίρι» στον κ. Ντηνιακό και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΧΥΤΑ Φυλής, ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την Τετάρτη που μας πέρασε.

          Ορατό το μπάζωμα που γίνεται από την μεριά που συνορεύει με την Λεωφόρο Σχιστού.