Του Αντ. Δεωνά :

Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός και αυτό μάλλον ισχύει και για το Χαϊδάρι. Πριν καλά καλά καθίσει στη καρέκλα της η νέα  διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου,

φάνηκε η αντίληψη και ο σεβασμός που έχει για το περιβάλλον. Μάλλον η νέα διοίκηση και συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του περιβάλλοντος, ίσως είναι οπαδοί της Αιγυπτιακής ρήσης που λέει «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».

Κάπως έτσι ενήργησαν και αποφάσισαν να κόψουν ένα υγιές μεγάλο πεύκο επειδή ήταν στραβό, στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Λεωφόρου Αθηνών.

Μόλις είδαμε το φωτογραφικό υλικό, το δείξαμε (ως γνωστή τακτική επειδή δεν είμαστε παντογνώστες), σε υπηρεσίες περιβάλλοντος άλλων Δήμων με πολλά χρόνια εμπειρία να μας πουν την γνώμη τους. Απάντησαν ότι «δεν φαίνεται να ήταν αναγκαίο να κοπεί το πεύκο. Θα μπορούσε να στηριχτεί όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις ή ακόμα, θα μπορούσαν να το ελαφρύνουν κλαδεύοντας».

Δεν έγινε τίποτα από τα δύο και προχώρησαν στην εύκολη λύση...κόψιμο!

Είναι να αναρωτιέται κανείς... Όποτε προκύπτει θέμα, θα κόβεται ένα υγιές δέντρο, χωρίς να εξεταστούν όλες οι δυνατές τεχνικές παρεμβάσεις;

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, με αυτή την λογική, θα πρέπει να κοπούν δεκάδες πεύκα στο Χαϊδάρι, αφού πολλά είναι σε παρόμοια κατάσταση. Εκτός των άλλων, είναι μια αυθαίρετη ενέργεια και για πολλούς αυτοδιοικητικούς θεωρείτε και παράνομη, αφού όπως έχουμε πληροφορηθεί, δεν υπήρξε καμία γνωμοδότηση (βέβαια θα έχει ενδιαφέρον, ποιος Γεωπόνος γνωμοδότησε για την κοπή του πεύκου) δεν πέρασε από καμιά Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, από καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να δούμε, αν έχει δοθεί Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όπως επιτάσσει ο νόμος, αλλά και ποιος την υπόγραψε.

Όπως και να έχει, αυτό είναι εν ψυχρώ «δολοφονία» του περιβάλλοντος επειδή έτσι το βλέπουμε και το αισθανόμαστε. Την στιγμή που όλοι πασχίζουμε να διατηρήσουμε το λιγοστό πράσινο, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πεύκα που έχουν απομείνει και έχουν γλυτώσει από τις πυρκαγιές, στο Χαϊδάρι αντί να τα προσέξουν και να τα συντηρήσουν, τα κόβουν με ελαφρά τη καρδία και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Τέλος, στην περίπτωση παράνομης κοπής πεύκου επεμβαίνει το Δασαρχείο, εδώ ποιος θα επέμβει;