Η Ελευσίνα γιορτάζει, στις 11 Νοεμβρίου, τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021,
με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της Ελευσίνας. Θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης (πλ.Ηρώων) κι είναι μέρος του σπονδυλωτού έργου με τίτλο «Aποθέματα: Inventory» που περιλαμβάνει, επίσης, εικαστική εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και αρχειακή έκθεση με βιωματικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφιερωμένη στην ισχυρή εργατική παράδοση της πόλης.
Παράλληλα, η Ελευσίνα αξιοποιεί την ευκαιρία της ευρωπαϊκής της διάκρισης και εισάγει τον προβληματισμό για ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να ενισχύσει την περιφερειακή πολιτισμική δημιουργία σε βάθος δεκαετίας. Η κρίσιμη αυτή συζήτηση θα ανοίξει στην πρώτη συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» και διοργανώνεται από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετέχουν τοπικοί και διεθνείς θεσμικοί πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιστήμονες. Το στοίχημα είναι «πώς η Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε(30/10) στην παραλία της Ελευσίνας.
Ο δρόμος της Ελευσίνας για τη «Μετάβαση στην EUphoria», όπως λέγεται ο τίτλος του προγράμματός της και με καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας την Κέλλυ Διαπούλη, έχει ήδη ξεκινήσει με δράσεις πολιτισμού, διεθνή προγράμματα και καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των κατοίκων. Επίσης, αυτή την περίοδο ξεκινούν τα δύο πρώτα προγράμματα φιλοξενίας και επιμόρφωσης νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη συνοδεία έμπειρων επιμελητών θα μπορέσουν να πειραματιστούν σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας σε διάφορα σημεία της πόλης.
Όσο για τις δυσλειτουργίες που ταλάνισαν την Ελευσίνα τα δύο χρόνια από την ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και πολεοδομικών αλλαγών για την υλοποίηση της, φαίνεται ότι αρχίζουν να ξεπερνιούνται.
«Το έργο του ΔΣ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία γιατί πρέπει να συνθέσουμε σε σύντομο χρόνο πολλά δεδομένα και να υπερβούμε διαδικαστικές δυσκολίες που προέρχονται από το θεσμικό πλαίσιο και τη συγκυρία που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια» χαιρέτησε στη συνέντευξη Τύπου η νέα πρόεδρος της «Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού- Κολώνια. Ωστόσο, συνέχισε η ίδια «πιστεύουμε ότι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα με τη στήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου, τον ΟΑΕΔ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους χορηγούς μας». Η έμπειρη αρχιτέκτων και με μακρά εκπαιδευτική θητεία στο ΕΜΠ, αλλά και στο ελληνικό τμήμα του Icomos της Ουνέσκο, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της «Ελευσίνας 2021» τον περασμένο Αύγουστο όταν άλλαξε το ΔΣ, μετά και από συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
«Η Ελευσίνα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη κοινωνία και τον κόσμο, με το πυκνό πολιτιστικό πρόγραμμα που κινείται από το τοπικό στο εθνικό και πανευρωπαικό επίπεδο ακόμα και παγκόσμιο, εγκαινιάζοντας έναν αμφίδρομο, πολύπλευρο, πολιτιστικό διάλογο με πόλεις και κοινωνίες. Τα μηνύματα που εκπέμπει η Ελευσίνα 2021 είναι πανανθρώπινα και επίκαιρα , συναντώνται και συντονίζονται με αυτά της Παγκόσμιας Ημέρας των πόλεων, που γιορτάζουμε σήμερα ( 31/10), και αφορούν στην ανθεκτικότητα των πόλεων σε καταστάσεις κρίσεων. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής αξίας συντελεστή της κοινωνικής ανθεκτικότητας, για αυτό και η συμβολή της Ελευσίνας 2021 είναι ανεκτίμητη» τόνισε η Σοφία Αυγερινού -Κολώνια.
Την πεποίθησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομών εξέφρασε, στη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα σε ακόμα δύο ιστορικά κτίρια της πόλης.
Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αφενός τα βιομηχανικά κτίρια της και ο αρχαιολογικός της χώρος, αφετέρου η σύνθεση του πληθυσμού της, γηγενείς και κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Ζωές συνυφασμένες με την άλλοτε κραταιά βιομηχανική ζώνη της περιοχής. «Η ιστορία του εργατικού κινήματος στην πόλη μας αλλά και ευρύτερα, είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξετασθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχει παραμεληθεί κι έχει σημαδέψει αρκετούς από εμάς και συνολικότερα την κοινωνία της Ελευσίνας» είπε ο Γ. Τσουκαλάς μιλώντας για την δράση και έκθεση «Aποθέματα: Inventory», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η ανάπτυξη της πόλης συνεισέφερε στο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης ανθρώπων από διάφορα μέρη που καταφθάνουν στην Ελευσίνα για να δουλέψουν».