Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης :

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Μαγούλας του δήμου Ελευσίνας, βλέποντας τους λογαριασμούς ύδρευσης αυτής της περιόδου να

παρουσιάζουν αυξήσεις έως και… 350% . Αιτία, η παραχώρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από τον δήμο Ελευσίνας στην ΕΥΔΑΠ, η οποία επέβαλε νέες εξωφρενικές τιμές στους καταναλωτές!

Έτσι, χθες βράδυ εξοργισμένοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του κτιρίου της δημοτικής ενότητας, κραδαίνοντας τους φουσκωμένους λογαριασμούς και ζητώντας εξηγήσεις από τους παριστάμενους δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά και κ Γ. Βουγιουκλάκη εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ, που ήλθαν για να ενημερώσουν τους πολίτες. Η συζήτηση έγινε από την αρχή σε άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τους κατοίκους σε έξαλλη κατάσταση και τον δήμαρχο να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί παραχωρήθηκε το δημοτικό δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ «χρωστούσε στην ΕΥΔΑΠ ή παλαιότερη δημοτική αρχή» και τον εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ να εξηγεί την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας του, συγκρίνοντας ατυχώς την Μαγούλα με την… Κυψέλη, κάτι που εξόργισε περισσότερο τους κατοίκους! (Ας σημειωθεί εδώ ότι Κυψέλη βέβαια είναι 100% διαμερίσματα και η Μαγούλα 90% μονοκατοικίες με κήπους).

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο, όταν ο επίσης παριστάμενος πρώην δήμαρχος Μαγούλας (πριν τον «Καλλικράτη») Θ. Ρόκας πήρε το λόγο και παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο νυν δήμαρχος ψεύδεται και ότι η Μαγούλα δεν χρωστούσε στην ΕΥΔΑΠ, αφού το θέμα της τότε οφειλής είχε μπει σε ρύθμιση και ο δήμος πλήρωνε κανονικά. Στο σημείο αυτό λίγο έλειψε να έλθει στα χέρια πρώην δημοτικός σύμβουλος με τον νυν δήμαρχο Γ. Τσουκαλά (αντάλλαξαν περιφρονητικές φράσεις) και το θέμα έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Για την ιστορία, πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι: Ο αείμνηστος δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Αμπατζόγλου είχε πωλήσει το δίκτυο ύδρευσης της πόλης στην ΕΥΔΑΠ αντί υψηλότατου τμήματος μείον 5 εκατ, ευρώ για επισκευές που θα έκανε η ΕΥΔΑΠ, λόγω παλαιότητας του δικτύου. Στη σημερινή περίπτωση, ο νυν δήμαρχος απλώς… «παραχώρησε» το χωρίς προβλήματα δίκτυο της Μαγούλας στην ΕΥΔΑΠ , με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και απόφαση 2/5 του συμβουλίου της ενότητας Μαγούλας, πράγμα που δεν επιτρέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και βέβαια χωρίς την έγκριση της Περιφέρειας…

Έτσι, τώρα οι κάτοικοι της Μαγούλας, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της «παράνομης», όπως αναφέρουν, απόφασης του δήμου Ελευσίνας να πωλήσει το δίκτυο της Μαγούλας στην ΕΥΔΑΠ και ανακοινώνοντας παράλληλα την μη πληρωμή των εξωφρενικών λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, η οποία, ας σημειωθεί, χρεώνει και… 75% της αξίας κατανάλωσης ως τέλη χρήσης του δικτύου αποχέτευσης! 

Όπως δήλωναν χθες βράδυ στην ιστοσελίδα μας, τόσο δημοτικοί σύμβουλοι, όσο και νομικοί, «το δίκτυο αποχέτευσης δεν ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, αλλά κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από την Νομαρχία) και των κατοίκων των δήμων του Θριασίου που πλήρωσαν και τα τέλη σύνδεσης. Απλώς η τότε Νομαρχία μη έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία κάλεσε την ΕΥΔΑΠ ως… «σύμβουλο» !!

Το θέμα είναι τεράστιο και θα έχει όχι μόνο συνέχεια στα δικαστήρια, με την εμπλοκή και της Περιφέρειας, αλλά και επιπτώσεις, όπως δήλωναν οι κάτοικοι, στους δημοτικούς άρχοντες που το ξεκίνησαν…