Μετά από ένα χρόνο αδιανόητης ταλαιπωρίας πήραμε επιτέλους την εισαγγελική παραγγελία να μας χορηγηθούν από τον δήμο Φυλής οι δυο μελέτες

της ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο  «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την  «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής».

Οι δυο μελέτες είχαν παραγγελθεί με απ’ ευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο Φυλής τον Οκτώβριο του 2015 , αλλά κρατήθηκαν μυστικά στα συρτάρια του δημάρχου μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όταν η Εφημερίδα των Συντακτών με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά ΕΔΩ της αποκάλυψε το σκάνδαλο.

Σε μια κανονική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία οι μελέτες αυτές θα είχαν δημοσιοποιηθεί υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο του 2015 ή έστω από τον Απρίλιο του 2018 όταν αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφορία . Ο κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει την όποια Περιβαλλοντική πληροφορία κατέχει η οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία και υπηρεσία τις δημοσίας διοίκησης (δήμοι , Περιφέρειες κλπ).

Το άτομο που υποβάλλει το αίτημα, δεν πρέπει απαραίτητα να είναι πολίτης η μόνιμα εγκατεστημένος κάτοικος τις περιοχής στην οποία αναφέρεται η πληροφορία.  Δεν χρειάζεται καν να παρουσιάσει, είτε να εξηγήσει, τον λόγο που τον κάνει να ενδιαφέρεται για την πληροφορία που ζητά.

Το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση (δηλαδή στην πρόσβαση σε αποτελέσματα περιβαλλοντικών επιδράσεων , οχλουσών δραστηριοτήτων) έχει κατοχυρωθεί θεσμικά τόσο από  Ελλάδα όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. με την σύμβαση του Άαρχους.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αξιώσουν την παρέμβαση κάθε αρμόδιας και κρατικής και δημοτικής αρχής για την προστασία της υγείας τους.

Το δικαίωμα των πολιτών προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος).

Παρ όλα αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο καμιά αρμόδια κρατική η δημοτική αρχή δεν έκανε το παραμικρό για την δημοσιοποίηση των εν λόγω μελετών παρά τις επανειλημμένες  αναφορές και καταγγελίες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Τώρα ο δήμαρχος Φυλής είναι υποχρεωμένος να μας χορηγήσει τις δυο μελέτες σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έκανε δεκτή την αίτησή μας αναγνωρίζοντας πως έχουμε έννομο συμφέρον (Ν. 1756/88) .

Φυσικά εμείς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αυτές τις μελέτες και θα πρέπει να τις δώσουμε για αξιολόγηση στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος , Υγείας κλπ.

Τώρα θα πρέπει να κάνουμε εμείς αυτό που θα όφειλε να έχει κάνει ο δήμαρχος Φυλής από την πρώτη στιγμή που πήρε τις μελέτες στα χέρια του τον Οκτώβριο του 2015.

Για 3.5 χρόνια χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους  αν είναι αληθινά τα ευρήματα των μελετών .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς