Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 το όραμα του Δήμου Φυλής για την ανάπλαση της χωματερής.

Η αρχή γίνεται με την πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης που θα μετατρέψει τον ΧΑΔΑ και τους ΧΥΤΑ  Άνω Λιοσίων σε Περιβαλλοντικό και  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Πάρκο. 

  Οι εν λόγω εκτάσεις που έχουν σταματήσει να δέχονται απορρίμματα πριν από το 2006 κάνουν το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο αυτό είναι ο προάγγελος και για τα επόμενα που θα αφορούν και τον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ έχει φέρει πολλές αναβολές στην κατάθεση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής.

   Η υπογραφή της σύμβασης, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον των Υπουργών  Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστα Σκρέκα, του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

   Η μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής εντάσσεται στη φιλοσοφία του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή και υδρολογική του αυτοτέλεια και βασίστηκε στο πρότυπο του Πάρκου Χιρίγια του Τελ Αβίβ. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα φυτευτεί και θα αποκτήσει κατάλληλους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης αλλά και  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10 MW. Με την ολοκλήρωση του έργου θα μετατραπεί ένας υποβαθμισμένος από απορρίμματα χώρος σε πράσινη όαση, ενώ η ταυτόχρονη τοποθέτηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  θα παρέχει σε νοικοκυριά του Δήμου Φυλής δωρεάν ρεύμα.  

  Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης δηλώνοντας :

 «Το έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Το αφιερώνω στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, που θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής όλων μας.”