Όταν το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έλεγε πως  όσο δεν γίνονται νέες υποδομές τελικής διάθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) , τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να έχουμε κρίση σκουπιδιών και

νέα χωματερή στην Φυλή, μας έλεγαν κινδυνολόγους .

Μην τους ακούτε έλεγαν το 2016 και το 2017.  Έχουμε βρει τους χώρους που θα γίνουν οι νέοι ΧΥΤΑ και η Φυλή θα κλείσει πριν το τέλος της θητείας μας.

Στις αρχές του 2018 όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις κρυμμένες  μελέτες για την ρύπανση από τον ΧΥΤΑ ήταν μια τεράστια ευκαιρία να τελειώσουμε με την εγκατάσταση της Φυλής , αλλά τελικώς προτιμήθηκε η «προστασία» του κ. Παππού από την προστασία των ανθρώπων.

Αργότερα έλεγαν πως είναι ανέκδοτο ότι θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και πως μπορεί να αντέξει για πολλά χρόνια ακόμα αν αποφασίσουν οι δήμοι να κάνουν ανακύκλωση και να μειώσουν τους όγκους.

Ο ίδιος ο υπουργός σε δηλώσεις του 10 μέρες προ των εκλογών έλεγε ότι  δεν υπάρχει deadline για τον ΧΥΤΑ Φυλής και πως θα αντέξει αρκετά χρόνια ακόμα.

Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να  κατηγορήσουν  εμάς που είμαστε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξακολουθούμε να συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για υπονομευτές .

Θα έρθει κάποτε η ώρα που θα μιλήσουμε για ότι έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

Τώρα προέχει  να αποτρέψουμε αυτό που φαίνεται πλέον ως μοιραίο και δεν είναι τίποτα άλλο από  την νέα χωματερή στην Φυλή.

Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν ευθύνονται  για τα λάθη που  έκανε η κ. Δούρου , ούτε για τις καθυστερήσεις  που  υπήρξαν , ούτε για τις  μεθοδεύσεις που έγιναν από τους λομπίστες των σκουπιδιών .

Όλα αυτά  δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να γίνει και νέα χωματερή.

Τώρα τις αποφάσεις θα τις πάρει λογικά (εκτός και αν συμβούν αδιανόητες καταστάσεις),  ο νέος περιφερειάρχης ο κ. Πατούλης .

Ο κ. Πατούλης λοιπόν θα πρέπει να ξέρει πως για να γίνει ένας νέος ΧΥΤΑ στην Φυλή θα απαιτηθούν αποφάσεις, μελέτες , διεθνείς διαγωνισμοί κλπ κλπ.

Οι ίδιες διαδικασίες και οι ίδιοι χρόνοι θα απαιτηθούν αν γίνει ο ΧΥΤΑ στην Φυλή ή στο Μαρκόπουλο , ή στα Μέγαρα ή όπου αλλού .

Στην Φυλή και γενικότερα στην Δυτική Αττική,  η πολύχρονη λειτουργία της χωματερής έχει προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και αυτό σημαίνει πως η περιοχή πρέπει να μπει σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και όχι να γίνουν  νέοι ΧΥΤΑ.

Βεβαίως γνωρίζουμε πως τα γνωστά τρωκτικά που ζουν από τα σκουπίδια θα έχουν αρχίσει ήδη να διαμηνύουν στον νέο περιφερειάρχη πως στην Φυλή ο δήμαρχος δεν μιλάει αρκεί να του δίνουμε αντισταθμιστικά και να τον αφήνουμε να κάνει κανένα deal με φωτοβολταικά.

Θα λένε ότι έχουν έτοιμες μελέτες για την επέκταση του ΧΥΤΑ και πως έχουν άσσους στο μανίκι για νέες εσωτερικές επεκτάσεις.

Αυτή την δουλειά την ξέρουν καλά γιατί την κάνουν χρόνια.

Εμείς οι «κινδυνολόγοι» και οι «υπονομευτές»  θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι όπως κάναμε με τα σκουπιδοεργοστάσια  του κ. Σγουρού , όπως κάναμε με την απόπειρα των δήμων Ασπροπύργου και Αθηναίων να κάνουν εργοστάσιο καύσης, όπως κάναμε και με την WATT που ήθελε να γίνει μονάδα επεξεργασίας , όπως κάναμε και με την επέκταση του ΕΜΑΚ πρόσφατα.

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς