Στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μια πυρκαγιά σε παράνομη χωματερή, σε μία από τις πολλές που είναι διάσπαρτες στην περιοχή των Μεγάρων,

ξέσπασε χθες το μεσημέρι αυτή την φορά, κοντά στο βιολογικό καθαρισμό. Ευτυχώς η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Όλη η κοιλάδα των Μεγάρων είναι ένας απέραντος και ανεξέλεγκτος ΧΑΔΑ.

Εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών, κλαδεμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, είναι συσσωρευμένα σε λατομεία και σε ανοιχτούς χώρους. Μοιραία λοιπόν να υπάρχουν συχνά πυκνά «τυχαίες» πυρκαγιές. Μια τέτοια «τυχαία» πυρκαγιά, ήταν και η χθεσινή. Τώρα, το πόσο «τυχαία» ήταν και αν έπαιξε ρόλο η καταγγελία την προηγούμενη ημέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκεκριμένη παράνομη χωματερή, αυτό είναι άλλο θέμα...

Θέμα όμως είναι, οι δηλώσεις του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη σε βίντεο που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, που λέει ότι το 2020 είναι για τα Μέγαρα, έτος ανακύκλωσης! Τι άλλο θα δούμε και τι άλλο θα ακούσουμε! Φαίνεται καθαρά, ότι ο Δήμαρχος μας δουλεύει όλους, δεν εξηγείτε αλλιώς. Όποιος κάνει μια σύντομη βόλτα πέριξ της πόλης των Μεγάρων θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα και θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το έτος ανακύκλωσης...

Βουνά με σκουπίδια, κλαδιά και μπάζα παντού με τις «ευλογίες» και την υπαιτιότητα του Δήμου αφού τα φορτηγά του έχουν πιαστεί επανειλημμένα να κουβαλάνε μπάζα, κλαδιά και σκουπίδια και να τα εναποθέτουν σε παράνομες χωματερές. Για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Οι ευθύνες του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος - Καθαριότητας γι αυτό το χάλι, είναι τεράστιες!

Τι και αν όλο αυτό το χάλι το επισήμαναν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πριν λίγους μήνες και έριξαν πρόστιμο στο Δήμο Μεγαρέων, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος δεν πτοούνται, «αγρόν ηγοράζουν» και συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους με γνώμονα την «προστασία» του περιβάλλοντος της περιοχής.

Η μεγάλη πληγή των Μεγάρων, είναι τα μπάζα και τα κλαδέματα και ενώ υπάρχουν λύσεις γρήγορες και εύκολες, ο Δήμος αρνείται πεισματικά να δώσει και προτιμά να αυτο-υποβαθμίζεται.

Τα μπάζα για παράδειγμα θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει μια σύμβαση με κάποιο σύστημα να δοθούν σε ένα σύστημα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων) όπως έχουν κάνει σχεδόν οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής και έχουν λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα μπάζα.

Όσο για τα κλαδέματα που είναι και ο νούμερο ένα κίνδυνος για φωτιά και αφού δεν μπορούν να τα πάνε στο ΕΜΑΚ, αντί να τα κάνουν βουνά σε διάφορους χώρους, ας τα κάνει κομποστοποίηση ο Δήμος ώστε να έχει όφελος τόσο ο ίδιος, όσο και οι δημότες. Αν δεν ξέρουν τον τρόπο, ας δουν να παραδειγματιστούν από τον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη που ξεκίνησε κομποστοποίηση κλαδεμάτων και οργανικών υπολειμμάτων με την μορφή του «λουκάνικου» και της ωρίμανσης 4-6 εβδομάδων (ΦΩΤΟ). Αν δεν γνωρίζει η δημοτική αρχή των Μεγάρων πως γίνεται και πόσο κοστίζει μια τέτοια δράση, ας επικοινωνήσει με τον Δήμο Νίκαιας να τους δώσουν όποια πληροφορία θέλουν. Δεν είναι ντροπή και δεν νομίζουμε ότι θα αρνηθούν.

Πάντως, το πλεονέκτημα του Δήμου Μεγαρέων έναντι του Δήμου Νίκαιας, είναι ότι έχουν εκτάσεις και ελεύθερους χώρους να κάνουν άνετα οι ίδιοι κομποστοποίηση και να λύσουν μια και καλή το θέμα με τα κλαδέματα.

Λύσεις, υπάρχουν! Αρκεί, να υπάρχει βούληση.