Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων κατά 200% σε ένα εικοσιτετράωρο και

την ανεύθυνη στάση που τηρεί ο πληθυσμός, οδήγησαν την κυβέρνηση, την Παρασκευή το απόγευμα να πάρει πρόσθετα μέτρα.

Έκλεισε τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, τα μουσεία και μια σειρά άλλων χώρων που γίνεται μαζική συνάθροιση, προκειμένου να προστατέψει τον πληθυσμό και να μη προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Με το σποτ που βγήκε στις τηλεοράσεις, η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να μείνει σπίτι, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινωνία και να μη θρηνήσουμε πολλά θύματα.

Ποια ήταν την επόμενη μέρα η συμπεριφορά του κόσμου; Λόγω του καλού καιρού, να ξαμοληθεί στις παραλίες. Φωτογραφίες που τράβηξαν φίλοι και συνάδελφοι δείχνουν, τις οργανωμένες πλαζ στον Άλιμο και τη Βουλιαγμένη να έχουν ανοίξει και να υποδέχονται τον κόσμο, για μπάνιο ή ακόμη και μόνο για ένα καφέ, αφού τα μπιτς μπαρ ήταν ανοιχτά και σέρβιραν τον κόσμο στις ξαπλώστρες. Όσο για το συνωστισμό, ούτε λόγος να γίνεται. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Ούτε να είχε μπει ο Ιούλιος.

Από την άλλη οι λαϊκές αγορές πλημμύρισαν από κόσμο, όπως στη φωτογραφία που βλέπετε η οποία τραβήχτηκε σε λαϊκή αγορά του Περιστερίου, όπου πλήθος κόσμου στριμώχτηκε ανάμεσα στους πάγκους για να προμηθευτεί ζαρζαβατικά και οπωροκηπευτικά, αγνοώντας τις οδηγίες των ειδικών για αποφυγή της στενής επαφής με άλλους, προκειμένου να αποφύγουμε να κολλήσουμε εμείς ή να κολλήσουμε τους άλλους. Στα super market, από το πρωί το γίνεται αδιαχώρητο, σε χώρους που αερίζονται με κεντρικό κλιματισμό, όπου το περιβάλλον μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο ιών.

Μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση; Που θα μας οδηγήσει αυτή η ανυπακοή;

Ο γιατρός κ. Ευάγγελος Δημητρέλλος υποστηρίζει πως, «πρέπει να παρθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα με κατ’ οίκον περιορισμό του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν σε πόλεις όπως της βόρειας Ιταλίας, με ένα εκατομμύριο και με πεντακόσιες χιλιάδες πληθυσμό, να έχουν απαγορεύσει την έξοδο του κόσμου από τα σπίτια του και στην Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων να το συζητάμε ακόμα και να γίνεται αυτό που βλέπουμε.

Αυτό που θα κερδίσουμε από το παράδειγμα της Ιταλίας, πρέπει να το κερδίσουμε στην πρόληψη και όχι στη νοσηλεία, γιατί εκεί θα είμαστε χαμένοι».

Ο γιατρός κ. Δημητρέλλος, υποστηρίζει ότι θα είμαστε χαμένοι στη νοσηλεία, γιατί στη χώρα το σύστημα υγείας είναι λαβωμένο από τη δεκαετή κρίση και τώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου, το να ξεκινάς με το μειονέκτημα των ελλείψεων κατά 40% σε προσωπικό (ιατρικό – νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό) αλλά και σε μέσα, όπως σε αναπνευστήρες και μονάδες εντατικής θεραπείας, θα μας οδηγήσει σε μια οδυνηρή ήττα.

Είναι της άποψης ότι άμεσα πρέπει να γίνουν αθρόες προσλήψεις, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, παραβλέποντας τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις.

Μη ξεχνάμε ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα, είναι ταχύτατος κι όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρέλλος, ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει κανείς την ταχύτητα του κύματος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί ακόμη δεν έχει ξεσπάσει το τσουνάμι στην παραλία. Τώρα μπαίνουμε στο μεγάλο κυματισμό.

Πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας ότι το λάθος του ενός, μπορεί να στοιχίσει πολλές ζωές σε άλλους. Αυτός που παραβιάζει την ατομική ευθύνη, δεν θα έχει μόνο συνέπειες στον εαυτό του. Θα έχει συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο. Εξ άλλου, αυτός μπορεί να συνεχίσει να είναι υγιής, αλλά οι συνέπειες στους άλλους που θα κολλήσει θα είναι ολέθριες και θα οδηγήσουν πολλούς στο θάνατο.

Το μήνυμα είναι, ο κόσμος να μην τα περιμένει όλα από την πολιτεία και αν είναι υγιής, να μην τρέχει στα νοσοκομεία για να μην κολλήσει κι ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο γιατρός κ. Δημητρέλλος, στα νοσοκομεία πρέπει να πηγαίνουν για να κάνουν το τεστ, μόνο όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εμφανίζουν ιδιαίτερη συμπτωματολογία από το αναπνευστικό, (δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, κόπωση, και χαμηλό πυρετό 37,5  - 38  ). Αυτό το περιστατικό είναι άμεσης προτεραιότητας για το νοσοκομείο.

Όλος ο πληθυσμός, υποστηρίζει ο γιατρός, πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να έχει νοσήσει. Δεν χρειάζεται να κάνει το τεστ για να το διαπιστώσει. Δεν έχει κανένα νόημα, αρκεί να κάνει αυτό που πρέπει για να προστατέψει τον εαυτό του και τους άλλους και να μην τρέχει χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα στα νοσοκομεία και τα επιβαρύνει εξαντλώντας τις δυνάμεις τους, οι οποίες θα χρειαστούν για το επόμενο διάστημα που θα χτυπήσει το τσουνάμι που περιμένουμε, γιατί όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα είναι το επόμενο μεγάλο θύμα.

Dr. Ευάγγελος Δημητρέλλος MD, PhD, CHS

Διευθυντής Β’ Παθολογικού Τμήματος &

Διευθυντής Μονάδας Κλινικής Υπέρτασης

Γ.Ν.Α ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ