Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Σε άλλο ένα σκάνδαλο πρωταγωνιστεί η εταιρεία του mr. Jumbo. Πωλούσε σακούλες δώρου με τα ναζιστικά σύμβολα και την προσωπογραφία του Χίτλερ,

η οποία απεικονίζονταν σε γραμματόσημο. Αλλά ούτε γι’ αυτό το ζήτημα είχε ιδέα η επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης της, όπως δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο με τα ακίνητα στους Κινέζους που πουλούσε μέσω της εταιρείας ο αντιπρόεδρος της Jumbo και δεξί χέρι του mr. Jumbo, επί δεκαετίες.

Το θέμα με τις σακούλες και τα ναζιστικά σύμβολα πήρε διαστάσεις μετά από καταγγελίες πελατών και τότε η εταιρεία, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, αναγκάστηκε να αποσύρει τις επίμαχες σακούλες, τις οποίες πουλούσε έναντι του ποσού των 50 Cents και να εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η συγκεκριμένη σακουλίτσα δώρου επωλείτο στα καταστήματά μας χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ούτε από τον αγοραστή, ούτε από τους πελάτες μας που την αγόραζαν για πολύ καιρό ότι μια σφραγίδα και ένα γραμματόσημο εποχής μπορούσε να δημιουργήσει λάθος συνειρμούς.

Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από πελάτη και μας υποδείχθηκε αποφασίστηκε να αποσυρθεί και να καταστραφεί».

Στην ανακοίνωση εμφανίζονται μάλιστα έκπληκτοι οι υπεύθυνοι του σκανδάλου, που μια σφραγίδα με τον αετό των ναζί και το γραμματόσημο με το πρόσωπο του Χίτλερ, δημιούργησαν τόσο λάθος συνειρμούς.

Τι κόσμος κι αυτός, να κάνει την τρίχα…τριχιά. Ένα αθώο γραμματόσημο και ένα πετούμενο σε μια σφραγίδα, να λένε ότι τους προκάλεσε. Σιγά το πράγμα, μόνο που δεν μας είπαν κατάμουτρα οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αλλά το θέμα δεν είναι τόσο οι συγκεκριμένοι τύποι, αλλά οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θέση θα πάρουν απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπου μια εταιρεία με τέτοια διείσδυση στην ελληνική κοινωνία, προωθεί ναζιστικά σύμβολα και μάλιστα με τρόπο ύπουλο, έστω και εν αγνοία της όπως υποστηρίζει. Δεν θα υπάρξουν ποινικές διώξεις και κυρώσεις στην προκείμενη περίπτωση;

Θα περάσει κι αυτό στα ψιλά, επειδή πρόκειται για ισχυρό οικονομικό παράγοντα; Όταν πιάνεται κάθε τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία να συμμετέχει σε παρανομίες, η κάθε φτηνή δικαιολογία του ιδιοκτήτη της, θα λαμβάνεται υπ’ όψη ως ισχυρό άλλοθι που θα τον απαλλάσσει μονίμως από κάθε μορφής ευθύνη;

Αυτό είναι το κράτος δικαίου που ζούμε;