Εκατοντάδες εισαγωγές και θάνατοι από κορονοϊό αποτρέπονται καθημερινά στην Ελλάδα,

χάρη στην έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε περίπου 1.200 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο COVID-19, ανά ημέρα. Δηλαδή θα καταλήξει σε ΜΕΘ ή θα πεθάνει, όπως επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

“Και στα δύο θα έχουμε έξαρση, δηλαδή και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, γιατί όταν αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, το ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν βαριά και τελικά πεθαίνουν είναι περίπου σταθερό. Γύρω στο 15 με 20% έχει δυσμενή εξέλιξη, ανάλογα με την ηλικία, πάει μεσοσταθμικά. Επομένως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των θανάτων.

Περίπου το 15% θα πάει στη Μονάδα και κάτω λίγο από το 10% θα κινδυνεύσει να πεθάνει. Δεν μπορεί να είναι σταθερό, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα”, σημειώνει. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονταν μεταξύ 30 και 40, ενώ την τελευταία εβδομάδα –σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ– αγγίζουν τους 60. Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο, από κάτω των 1.000 στις αρχές Δεκεμβρίου έφτασαν τις 1.400 μετά τις 20 του τρέχοντος μήνα. Η αύξηση θεωρείται εκθετική και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, λένε οι ειδικοί, για την εξέλιξη των σοβαρών εκβάσεων.

Διπλάσιους θανάτους από τους 40 θανάτους του Νοεμβρίου προβλέπει η ομάδα του Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαου Τζανάκη, εντός Ιανουαρίου, όπως τονίζει στο iatropedia.gr: “Οι θάνατοι ήταν για πολύ καιρό περίπου 40 την εβδομάδα, τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 60 και ενδεχομένως θα προσεγγίσουμε τους 80 εβδομαδιαίως τις επόμενες μέρες. Θα έχουμε αύξηση στους θανάτους και στους διασωληνωμένους, αλλά αυτή την αύξηση θα τη δούμε σε περίπου δύο εβδομάδες.

Δεν θα έχουμε, όμως, πίεση μεγάλη στο υγειονομικό σύστημα. Κι αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους: 1) έχει αναπτυχθεί μια γενικότερη ανοσία, πολλοί έχουν αρρωστήσει κι έχουν εμβολιαστεί, αν και φθίνει η ανοσία τους, 2) έχουμε τα αντιιικά φάρμακα, πολύ σημαντικό” Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, πάνω από 70 και 80 χρονών που δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι πολίτες μικρότερης ηλικίας που λαμβάνουν ισχυρά ανοσοτροποιητικά φάρμακα, (αιματολογικά, αντιρευματικά κ.α.).

Σύμφωνα με τους αριθμούς, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες την τελευταία εβδομάδα, αγγίζοντας το 17,70%. Οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι γιατί τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200 και άγγιξαν τις 1.372, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6). Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26.

“Ξέρω ολόκληρες οικογένειες που έχουν κορονοϊό αυτή τη στιγμή”, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης και συνεχίζει: “Μόνο το Σαββατοκύριακο συνταγογράφησα 11 αντιιιικές συνταγές. Φανταστείτε και πόσοι ακόμη συνάδελφοί μου έκαναν το ίδιο. Πραγματικά αυτή τη στιγμή πιστεύω πως αν δεν είχαμε τα αντιιικά φάρμακα, εάν δεν είχε εμβολιαστεί ο κόσμος και εάν δεν είχαν περάσει τρία χρόνια όπου κάποιοι έχουν αρρωστήσει δύο και τρεις φορές, πιθανότατα να περνούσαμε έναν πανομοιότυπο χειμώνα με το 2021 και το 2022”, σημειώνει ο γιατρός.

“Η εικόνα είναι επιβαρυμένη” εξηγεί από την πλευρά του κι ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος. “Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 1.400 εισαγωγές, πολύ περισσότερες απ’ ότι πέρυσι την ίδια εποχή. Έχουμε όλοι κρούσματα ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους. Υπάρχει έξαρση και το κακό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν και θύματα πολλά γιατί ο κόσμος δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Δεν φέρεται λογικά. Μάλιστα δεν γίνεται πολλές φορές γρήγορα η διάγνωση κι έχουμε διάφορα ζητήματα”.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους 1.200 ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά αντιιική αγωγή με συνταγογράφηση από τους γιατρούς, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε νοσοκομείο, ΜΕΘ ή ακόμη και στο θάνατο.

Το πολύτιμο όπλο των αντιιικών προφυλάσσει ασθενείς και σύστημα Υγείας, τονίζει ο Καθηγητής Τζανάκης.

“Κάθε μέρα αυτές τις μέρες σπάνε συνεχώς τα ρεκόρ. Δηλαδή ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο με 250 – 300 – 400 συνταγές κι έχουμε φτάσει αισίως αυτή τη στιγμή ακόμη και στις 1.300 συνταγές. Σε καθημερινή βάση έχουμε πάνω από 1.200 συνταγές αντιιικών φαρμάκων. Γράφονται τετραπλάσιες συνταγές απ’ ότι στα μέσα Νοέμβρη. Καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους 1.200 ασθενείς θα νοσηλευόταν και πιθανώς θα κινδύνευε και θα έμπαινε στις ΜΕΘ, ενώ στην ουσία τώρα μένει εκτός νοσοκομείου, διότι με τα αντιιικά προφυλάσσεται”, εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, η έξαρση αυτής της εποχής δεν δικαιολογείται από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού JN.1, η οποία -τουλάχιστον στην Ελλάδα- δεν έχει επικρατήσει, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος.

“Με βεβαιότητα θα αυξηθεί κι άλλο η παραλλαγή και η JN.1. Όμως, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τρομερά διαφορετική από τις άλλες παραλλαγές. Ως εκ τούτου τα ίδια μέτρα προστασίας που παίρνουμε για τις άλλες παραλλαγές, θα πρέπει να πάρουμε και για την JN.1”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

“Ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό”

Πώς οι γιατροί δικαιολογούν, όμως, την έξαρση του κορονοϊού πριν από την κορύφωση των εορτών και ενώ η καλοκαιρία συνεχίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες;

“Αυτό που έχει παίξει ρόλο στην έξαρση, είναι ότι είμαστε μακριά από προηγούμενες νοσήσεις, είχαμε πολύ μεγάλο διάστημα καλοκαιρία και ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε καθόλου”, απαντά ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος και εξηγεί:

“Και βεβαίως έχουμε χαλαρώσει τελείως και δεν θέλουμε να θυμόμαστε τον κορονοϊό. Είναι μια περίοδος που μας είχε στεναχώρησε όλους”, τονίζει.

Προσθέτει δε πως διαπιστώνεται μια φοβερή παρεξήγηση: Πολλοί ηλικιωμένοι λένε “έχω κάνει 4 εμβόλια δεν κάνω άλλο”. Πρόκειται για παρανόηση, λέει και εξηγεί:

“Είναι τελείως λάθος. Το περσινό εμβόλιο δεν προστατεύει φέτος. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο”.

Καθώς βρίσκεται σε έξαρση και η γρίπη, οι γιατροί επισημαίνουν πως οι άνω των 60 και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο, μαζί με αυτό του κορονοϊού:

“Πρέπει να κάνουν το απλό εμβόλιο αυτοί που είναι κάτω των 60 ετών και το ενισχυμένο εμβόλιο όσοι είναι πάνω από 60. Άρα οι τελευταίοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα γιατρό να το συνταγογραφήσει. Πρέπει να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μας προστατεύσει, ώστε αν νοσήσουμε ο κίνδυνος από τη γρίπη να είναι πάρα πολύ μικρός”, καταλήγει ο ειδικός.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr