Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σχέση της εκκλησίας με την κυβέρνηση, μετά την αρχική συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα, για την εκκλησιαστική περιουσία και

την έξοδο των ιερέων από το δημόσιο.

Όπως επίσης στα άκρα οδηγείται και η σχέση του Αρχιεπισκόπου με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία αντιδρά κυρίως για την εκκλησιαστική περιουσία και λιγότερο για την έξοδο του κλήρου από το δημόσιο.

Ο καβγάς μεταξύ τους γίνεται για το πάπλωμα, που είναι η περιουσία της εκκλησίας.

Όμως τους απλούς ιερείς, τους απασχολεί κυρίως η τύχη που θα έχουν αμέσως μόλις βγουν από το δημόσιο, κάτι για το οποίο δεν συζητά κανείς.

Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί στους χαμηλόβαθμους ιερείς μόλις γίνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σε μια Mητρόπολη όπου υπηρετούν 90 ιερείς, όλοι τους βρίσκονται κάτω από τις εντολές του Μητροπολίτη. Εκείνος είναι που θα καθορίσει την τύχη τους και την εξέλιξή τους, αλλά όχι το αν θα συνεχίσουν να υπηρετούν την εκκλησία. Δεν μπορούν να απολυθούν, παρά μόνο αν υποπέσουν σε αδίκημα που επισύρει την ποινή της απόλυσης, όπως ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Τι θα συμβεί όμως αν οι ιερείς φύγουν από το δημόσιο;

Αυτομάτως γίνονται ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ο Μητροπολίτης εισπράττει κάθε χρόνο ένα ποσό για τις αμοιβές τις δικές του και των 90 κληρικών του. Ένα πρωί ξυπνάει και θέλει να προσλάβει άλλους δέκα δικούς του κληρικούς. Τα χρήματα όμως είναι περιορισμένα. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να ζητήσει μείωση αποδοχών από τους κληρικούς του και να προσλάβει και τους δικούς του ιερείς. Αυτό γίνεται σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σήμερα και δεν κουνιέται φύλλο.

Επίσης έχει κληρονομήσει από τον προηγούμενο Μητροπολίτη, πριν αναλάβει ο ίδιος, έναν αριθμό ιερέων οι οποίοι δεν ήταν της επιλογής του. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους καλέσει, να τους αποζημιώσει και να τους απολύσει.

Με λίγα λόγια οι ιερείς θα είναι έρμαια στη βούληση των Μητροπολιτών. Τέτοιους ιερείς θέλει ο τόπος; Δεν ακούσαμε κανένα  Ιεράρχη να θέτει σε δημόσια συζήτηση αυτή την παράμετρο, δηλαδή σε περίπτωση που ισχύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με την εκκλησία, ποια θα είναι η τύχη των παπάδων;

Κι όμως αυτό είναι κυρίως το θέμα που απασχολεί τους 10.000 ιερείς, οι οποίοι δεν τολμούν να βγουν δημόσια και να το θέσουν και το επικοινωνούν με συνωμοτικό τρόπο, στα μέσα ενημέρωσης, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Φοβούνται πως αν πάψουν να ανήκουν στο δημόσιο, θα είναι έρμαια στα χέρια των Μητροπολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.