Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε σήμερα ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να υποχρεωθεί από τη δικαιοσύνη να αποκαλύψει τις πηγές του,

παρά μόνο «ως ύστατη λύση» και εφόσον κάτι τέτοιο υπαγορεύεται από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Οι δικαστές, που εξέταζαν ένα αίτημα για την αποκάλυψη των δημοσιογραφικών πηγών, τονίζουν στην απόφασή τους ότι «μόνο ως ύστατη λύση μπορεί το δικαστήριο να αναγκάσει έναν δημοσιογράφο να παραβιάσει τη δέσμευση εμπιστευτικότητας προς την πηγή» του δημοσιογράφου. Επισημαίνουν επίσης πόσο σημαντική είναι η ερευνητική δημοσιογραφία και η προστασία των πηγών, υπογραμμίζοντας ότι με την έρευνα, με την άσκηση κριτικής και τη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών, τα μέσα ενημέρωσης «συμβάλλουν στην ύπαρξη και τη διατήρηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας».

«Χωρίς τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και άλλες ανώνυμες πηγές, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους δημοσιογράφους να εκτελέσουν τη σημαντική αποστολή τους», προστίθεται στο κείμενο της απόφασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κληθεί να αποφανεί για την απόφαση που είχε εκδώσει ένα εφετείο του Κεμπέκ, το οποίο υποχρέωσε τη δημοσιογράφο του δημόσιου ραδιοφώνου Radio Canada, Μαρί-Μοντ Ντενίς, να αποκαλύψει τις πηγές της σε μια υπόθεση απάτης. Ο πρώην υπουργός του Κεμπέκ Μαρκ-Ιβάν Κοτέ, που κατηγορείται για απάτη και διαφθορά, είχε ζητήσει να αρθεί η ανωνυμία των πηγών, με το επιχείρημα ότι η δημοσιογράφος χρησιμοποίησε «σκόπιμες διαρροές» που προέρχονταν από δημοσίους υπαλλήλους και ότι εξαιτίας αυτών των διαρροών δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Πρωτοδίκως, το αίτημα του Κοτέ απορρίφθηκε, όμως το Εφετείο τον δικαίωσε, αναγκάζοντας τη δημοσιογράφο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Κερδίσαμε! Νίκη για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε στο Twitter η Ντενίς μετά την ανακοίνωση της απόφασης.