Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,

όπως ήδη είχε προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία», τονίζει αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern (σ.σ.: η Αρμενική Γενοκτονία στα αρμενικά), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην ξεχαστούν ποτέ από την ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στην καταστροφική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του», προσθέτει.

«Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Εδώ και τόσες δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσο πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

«Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν θα στιγματίζεται από τα δεινά της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης ανεκτικότητας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη γατρειά των τραυμάτων και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε 106 χρόνια πριν», καταλήγει ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επισήμως ότι οι συστηματικές δολοφονίες και απελάσεις εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν «γενοκτονία» – χρησιμοποιώντας έναν όρο για τις φρικαλεότητες που οι προκάτοχοί του Λευκού Οίκου έχουν αποφύγει για δεκαετίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έστειλαν μηνύματα σε συμμάχους εκτός της διοίκησης – που πιέζουν για επίσημη δήλωση – ότι ο Πρόεδρος θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Απευθυνόμενος στην πιθανή κίνηση σε συνέντευξη με έναν Τούρκο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε, “Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις μεταξύ μας, η απόφαση είναι δική τους.”

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζει ότι τότε ήταν καιρός του πολέμου και υπήρχαν απώλειες και στις δύο πλευρές ενώ έθεσαν τον αριθμό των νεκρών Αρμενίων σε 300.000.

Οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ απέφευγαν και οι δύο να χρησιμοποιούν τη λέξη γενοκτονία για να αποφύγουν την οργή της Άγκυρας.