Ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)

για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων (ακτοπλοϊκά, μεσογειακά-τουριστικά) για το 2019.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις, κατέθεσαν τις θέσεις τους, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΟ ξεκινά τις διαπραγματεύσεις της διεκδικώντας αύξηση 5%, ενώ οι ακτοπλόοι κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας «ναι» στην υπογραφή των ΣΣΕ αλλά με μηδενικές αυξήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δήλωσε ότι από την πλευρά τους υπάρχει καλή πρόθεση προκειμένου να υπογραφεί ΣΣΕ γιατί, όπως υποστήριξε, η «εργασιακή ειρήνη» είναι απαραίτητη, ωστόσο, όπως ανέφερε, είναι νωρίς ακόμα να έχει εικόνα για το πώς και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αφού μεσολάβησε και μια 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών, τελικά τον Σεπτέμβριο του 2018 οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 2% και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2018 και την εκ νέου διαπραγμάτευση για το 2019. Στη διαπραγμάτευση οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει μηδενικές αυξήσεις.

Ωστόσο, κάτω από το βάρος της απεργιακής κινητοποίησης και μάλιστα σε μια εποχή (τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου) ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουρισμό, έκαναν πίσω και συμφώνησαν σε αύξηση 2%.

Σημειώνεται ότι τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η επιθετικότητα και η προκλητικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση με τον ΣΕΕΝ για την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019».

Οπως κάνουν γνωστό οι διοικήσεις των σωματείων, οι ακτοπλόοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ.

Τέλος, τονίζουν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την οργάνωση και τον αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια και καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να προετοιμάσουν απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.