Οι αρχές της Σιγκαπούρης προσπαθούν να καθαρίσουν μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει

τη νότια ακτογραμμή της πόλης-κράτους, μέρες μετά από ένα ναυτικό ατύχημα. Την Παρασκευή, ένα σκάφος βυθοκόρησης με σημαία Ολλανδίας συνετρίβη με ένα πλοίο καυσίμων της Σιγκαπούρης που ήταν αγκυροβολημένο στα στενά ανοιχτά της χώρας. Οι αρχές είπαν ότι η απώλεια ισχύος του κινητήρα του σκάφους το οδήγησε να παρασυρθεί και να πέσει πάνω στο πλοίο καυσίμων, τρυπώντας τη δεξαμενή πετρελαίου του.

Τουλάχιστον το μισό πετρέλαιο στη δεξαμενή του, περίπου 400 τόνοι, χύθηκε στη θάλασσα, με μεγάλες ποσότητες να ξεβράζονται στη στεριά. «Η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη σε μια από τις δεξαμενές φορτίου πετρελαίου του Marine Honour και το περιεχόμενό του σε μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο απελευθερώθηκε στη θάλασσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης.

Οι επισκέπτες σε μερικά από τα παραλιακά κλαμπ στο δημοφιλές νησί-θέρετρο Σεντόσα ανέφεραν ότι το νερό ήταν ακόμα σκοτεινό και λιπαρό και μια μυρωδιά υπήρχε τρεις ημέρες μετά το περιστατικό. Το κολύμπι και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες απαγορεύθηκαν προς το παρόν στην περιοχή, ενώ αρκετές παραλίες σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει μέχρι νεωτέρας. Υπάρχουν ανησυχίες για την άγρια ​​ζωή - με αναφορές από ανταποκριτές για θαλάσσια σαλιγκάρια και άλλα πλάσματα επικαλυμμένα με λάδι. Ωστόσο, οι αρχικές έρευνες για τη βιοποικιλότητα επανήλθαν χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές.

«Δεν είχε παρατηρηθεί καμία σημαντική επίδραση στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αν και παρατηρήθηκε πετρέλαιο στις ρίζες ορισμένων φυτών μαγγρόβιων στην περιοχή», δήλωσε η Δρ Kαρέν Ταν από το Συμβούλιο Εθνικών Πάρκων στην εφημερίδα Straits Times της πόλης. Ωστόσο, οι εθελοντές που συμμετέχουν στον καθαρισμό λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε. «Είναι ένα καλό σημάδι ότι δεν είδαμε άγρια ​​ζωή σε κίνδυνο σήμερα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα», δήλωσαν περιβαλλοντολόγοι στην εφημερίδα.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να βοηθήσουν στον καθαρισμό, δήλωσε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς εκτελείται από συμβασιούχους εργάτες - με αρκετούς να φαίνονται στην άμμο της Σεντόσα την Κυριακή, να φτυαρίζουν μαυρισμένους σωρούς και να διασχίζουν τη λιπαρή επιφάνεια του νερού. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αναπτύξει περίπου 1,5 χλμ. βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου κοντά στις παραλίες, καθώς και στις πλωτές οδούς των δημόσιων πάρκων στο East Coast Park, στο West Coast Park και στο Labrador Nature Reserve.

Η επιχείρηση στο νερό για τον καθαρισμό της διαρροής περιελάμβανε επίσης ψεκασμό χημικών ουσιών διασποράς για να «διασπαστεί το επιφανειακό λάδι σε σταγονίδια για να ενισχυθεί η βιοαποδόμηση», ανέφερε η κοινή δήλωση των αρχών. Αλλά ένα τέτοιο επεξεργασμένο πετρέλαιο που αιωρείται στο νερό θα μπορούσε να «μεταφερθεί από παλιρροιακά ρεύματα στις ακτές». Οι αρχές δήλωσαν ότι «γυαλάδα πετρελαίου» εντοπίστηκε επίσης στα νερά που περιβάλλουν το προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο Sisters' Islands, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό για προστασία από κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια ζωή. Η Σιγκαπούρη είναι ένας σημαντικός κόμβος ναυτιλίας και ανεφοδιασμού καυσίμων - και εκατοντάδες πλοία είναι διάσπαρτα στη νότια ακτογραμμή του κράτους της πόλης.