Επείγουσα οδηγία προς τα πλοία:Σταματήστε και ρίξτε άγκυρες!Κίνδυνος - θάνατος

είναι πλέον η διέλευση εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών μεταξύ της δύσης και των δυνάμεων Ιράν και Χούθι. Η συγκέντρωση δεκάδων πολεμικών πλοίων στην εμπόλεμη αυτή ζώνη παραλίγο να έχει τραγικές συνέπειες για τα διαπλέοντα πλοία.

Πολεμικό πλοίο της Δανίας σε ναυτική στρατιωτική άσκηση χρησιμοποίησε ελαττωματικό πύραυλο, με αποτέλεσμα θραύσματα να προκαλέσουν άμεσο κίνδυνο για τα διαπλέοντα πλοία.

Οι αρχές της Δανίας εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση ώστε όλα τα εμπορικά πλοία να αποφεύγουν το σημείο του στενού Great Belt. Ήταν τέτοιος ο κίνδυνος που προκλήθηκε που η Δανία ζήτησε από τα πλοία στο στενό να σταματήσουν και να ρίξουν άγκυρες! Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι "κατά την διάρκεια μιας δοκιμής ο εκτοξευτής πυραύλων ενεργοποιήθηκε και δεν μπορούσε να απενεργοποιηθεί".

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι για τα εμπορικά πλοία δεν είναι μόνο από την πολεμική σύγκρουση Δύσης - Ιράν - Χούθι αλλά και από τις ασκήσεις των δυνάμεων ΗΠΑ - Ε.Ε στην περιοχή.…Καθίσταται αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η διακοπή των πλόων όλων των πλοίων από την Ερυθρά θάλασσα! 

ΠΕΝΕΝ - Πανελλήνια Ένωση Ναυτών