Το ακυβέρνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Rachele που υπέστη έκρηξη

στο μηχανοστάσιο και πυρκαγιά προχθές στη Μεσόγειο, ρυμουλκήθηκε με επιτυχία στο λιμάνι Fos-sur-Mer, στη νότια Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι το πλοίο έφτασε ρυμουλκούμενο γύρω στις 4:30 π.μ. τοπική ώρα και ελλιμενίστηκε αργά το πρωί της 22ας Ιουνίου. Το περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο SAR (Cross Med) στην Τουλόν της Γαλλίας οργάνωσε την επιχείρηση διάσωσης τοποθετώντας μια ομάδα αξιολόγησης στο πλοίο για να καθορίσει την κατάσταση και την κατάστασή του. Ανέφεραν ότι η φωτιά είχε σβήσει, αλλά το πλοίο δεν μπορούσε να πλεύσει με ιδία μέσα μετά από την έκρηξη στην κυρία μηχανή. Η ομάδα επιβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλές να ρυμουλκηθεί και η MSC μίσθωσε ρυμουλκά από το λιμάνι της Μασσαλίας για να διασώσει το πλοίο. Οι καιρικές συνθήκες παρέμειναν επίσης ευνοϊκές στην περιοχή κατά τη διάρκεια της διάσωσης και της επακόλουθης ρυμούλκησης.

Εν αναμονή της άφιξης των ρυμουλκών, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι το ναυλωμένο πλοίο υποστήριξης και βοήθειας BSAA Pionnier παρέμεινε στο σημείο κοντά στο MSC Rachele για να παράσχει βοήθεια σε περίπτωση περαιτέρω έκτακτης ανάγκης. Η ρυμούλκηση ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου γύρω στις 8 μ.μ. Με την κατάσταση σταθεροποιημένη και υπό έλεγχο. Η MSC εξέδωσε μια σύντομη δήλωση επιβεβαιώνοντας το περιστατικό στο μηχανοστάσιο του πλοίου κοντέινερ και ότι προτεραιότητά της ήταν η ασφάλεια του πληρώματος. «Η MSC είναι πολύ ευγνώμων στο Γαλλικό Ναυτικό για την άμεση βοήθειά τους. Τρεις ναυτικοί τραυματίστηκαν στο περιστατικό και έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα για ιατρική φροντίδα». Η έκρηξη και η φωτιά στο μηχανοστάσιο αναφέρθηκαν στο Cross Med προχθές το πρωί. Ένα γαλλικό αμφίβιο πλοίο Tonnerre επιχειρούσε στην περιοχή την ώρα του περιστατικού. Το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε ελικόπτερα και ιατρικές ομάδες για να βοηθήσουν στην εκκένωση και τη μεταφορά των τραυματισμένων μελών του πληρώματος σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Τουλόν.

Δύο από τα τραυματισμένα μέλη του πληρώματος φέρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφού υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Η MSC αναφέρει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι αυτή τη στιγμή αξιολογείται η κατάσταση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. «Οι προκαταρκτικές μας αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά στα κοντέινερ στο πλοίο. Έχουμε ενημερώσει τους πελάτες μας που έχουν φορτίο επί του πλοίου για το συμβάν και θα τους κρατάμε ενήμερους για τις μελλοντικές κινήσεις του πλοίου και του φορτίου του».