Γράφει ο Άρης Καραμπασιάδης*

Σοκ έχει προκαλέσει η εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου επιβάτη στο Λιμάνι του Πειραιά

από το πλήρωμα του πλοίου Blue Horizon, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, μετά την ρίψη του στην θάλασσα.

Συγκεκριμένα, δυο μέλη του πληρώματος διαπληκτίζονται με τον άνδρα και τον σπρώχνουν πάνω στον καταπέλτη που εκείνη την ώρα σηκώνεται και ενώ το πλοίο έχει βάλει μπροστά τις μηχανές και αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο 36χρονος, πέφτει στην θάλασσα, ενώπιον εμβρόντητων επιβατών, και μετά από λίγη ώρα, αβοήθητος καταλήγει από πνιγμό. Η υπαιτιότητα κάθε δράστη, διακρίνεται σε δόλο και αμέλεια, ενώ ο δόλος με την σειρά του διαχωρίζεται σε δόλο άμεσο – α΄ βαθμού και έμμεσο δόλο.

Άμεσο δόλο, φέρει ο δράστης όταν πράττει για να πραγματώσει την αντικειμενική υπόσταση ενός εγκλήματος, στοχεύει στην επίτευξη του αξιόποινου αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό του «δόλου πρώτου βαθμού» είναι το έντονο βουλητικό στοιχείο, καθώς ο δράστης, γνωρίζει, αλλά και επιδιώκει το αποτέλεσμα που επέρχεται.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε για στυγερή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, που διενεργήθηκε καταφανώς με άμεσο δόλο. Ο δράστης γνώριζε, αποδεχόταν και επεδίωκε πλήρως αυτό που έκανε, καθώς η ρίψη του θύματος στην θάλασσα, δεν ήταν ούτε ατύχημα, ούτε εκ παραδρομής αποτέλεσμα των κινήσεων του.

Ο δράστης είχε πλήρη γνώση, έλεγχο και αντίληψη των κινήσεών του. Γνώριζε δε ότι η ρίψη ενός ανθρώπου μέσα στην θάλασσα, κάτω από τις μηχανές ενός εν κινήσει πλοίου θα επιφέρει τον βέβαιο θάνατο. Το ίδιο αποδεικνύεται και από τις επόμενες αντιδράσεις του δράστη.

Καμία μεταμέλεια, καμία προσπάθεια συνδρομής, ή διάσωσης καμία έκκληση για βοήθεια προς το πλήρωμα, ή τους παριστάμενους. Και αυτό ενόσω επρόκειτο για πλήρωμα πλοίου, υπάλληλο ναυτικής εταιρείας που φέρει, ή όφειλε να φέρει, ανάλογη εκπαίδευση για χειρισμό αντίστοιχων περιστατικών.

Χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να κάνουμε μακρόθεν, ψυχιατρική εκτίμηση της κατάστασης του δράστη, η επαγγελματική του θέση, η άσκηση των καθηκόντων του, την στιγμή του εγκλήματος, συνηγορούν στην πλήρη αντιληπτική και διανοητική του ικανότητα, ώστε κανένα περιθώριο άρσης του καταλογισμού, να μην υπάρχει στο πρόσωπό του.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε την ευθύνη των παρόντων στην στυγερή δολοφονία, του πληρώματος, του καπετάνιου, αλλά και των απόντων, όπως του Λιμενικού Σώματος, που έλαμψε διά της απουσίας του, αν και όφειλε να βρίσκεται εκεί….

Δεν είναι αυτός ο Έλληνας ναυτικός, και δεν είναι αυτοί οι Έλληνες Λιμενικοί, που θαλασσοπνίγονται για να σώσουν πρόσφυγες μέσα στο πέλαγος. Εδώ όμως έγινε μία στυγερή, κυνική και δημοσία θέα ανθρωποκτονία, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, εάν θέλουμε να είμαστε ευνομούμενη πολιτεία.

* Ο Καραμπασιάδης Αριστείδης (Άρης), είναι Δικηγόρος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση  «Αγαπώ τον Άλιμο» του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη