Μοναδική λύση για να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, η διαγραφή και η ρύθμιση οφειλών,

η ενίσχυση της ρευστότητας, η επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της εστίασης

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε σε μερική «αποσυμπίεση της βαλβίδας», όπως χαρακτήρισε τη χαλάρωση κάποιων μέτρων, όμως κρίσιμοι τομείς της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, παραμένουν εκτός λειτουργίας. Και, κρίνοντας από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, το άνοιγμά τους πάει για ακόμα πιο πίσω.

Αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- να είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ξαναλειτουργήσουν. Το ότι με κατεβασμένα τα ρολά του λιανεμπορίου και της εστίασης τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται δείχνει ότι το επιχειρείν δεν έχει καμία ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας.

Αντιθέτως, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα αν η κυβέρνηση άκουγε τις προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς και άνοιγε συντεταγμένα τις οικονομικές δραστηριότητες. Δηλαδή με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τον περιορισμένο αριθμό των ατόμων σε κάθε κατάστημα και, κυρίως, την επίσκεψη των καταναλωτών στα μαγαζιά μέσω ραντεβού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε – και όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η οικονομία, απειλείται η απασχόληση και κλονίζεται η κοινωνία. Γιατί το να κλείσουν αύριο – μεθαύριο 200.000 επιχειρήσεις -αυτές είναι οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις μας- οι συνέπειες δεν θα πλήξει μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζοένους τους, τα κρατικά έσοδα, όλη την παραγωγική δραστηριότητα.

Οι φόβοι όλων μας μεγαλώνουν από τη στιγμή που βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε βάσιμα σε κάποια κρατική βοήθεια. Τα ταμεία έχουν αδειάσει -όσο και αν οι κυβερνώντες δεν το παραδέχονται δημοσίως- και το μέλλον μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Ούτε καν στην εποχή των Μνημονίων η επιχειρηματικότητα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσο αβέβαιο μέλλον. Γιατί ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Όταν θα περάσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας, η επιστροφή σε μια κανονικότητα θα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες η κατάσταση θα γίνει περισσότερο ασφυκτική όταν θα κληθούν να πληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές τόσων μηνών, χωρίς καν να έχουν κάνει τζίρο. Πόσο πιθανό είναι να καταφέρουν να φανούν συνεπείς; Εκτιμώ, καθόλου. Τότε είναι που θα δούμε να κλείνουν επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη. Μοναδική λύση για να περιοριστούν οι συνέπειες της ύφεσης και με την ελπίδα να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, η διαγραφή οφειλών και η ρύθμιση για την αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της εστίασης. Το «κούρεμα» των οφειλών ήδη συζητείται και στην Ε.Ε., καθώς ανάλογα προβλήματα με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να δει την ανάγκη που προκύπτει εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, που θα δώσουν το δικαίωμα στην ελπίδα για τους μικρομεσαίους. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.