Την έρευνα που εκπόνησε το Ε.Ε.Α. για την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας, με επίκεντρο το ηλεκτρονικό εμπόριο,

παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, την Κυριακή 3 Μαΐου, στην διαδικτυακή εκπομπή «Βραδινές Συναντήσεις» και στον Δημοσιογράφο και Σύμβουλο ψηφιακών τεχνολογιών Πάνο Οπλοποιό, που είχε ως θέμα το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην εποχή της Πανδημίας».

Στην ίδια εκπομπή παραχώρησε συνέντευξη και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Η έρευνα του Ε.Ε.Α. διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής, σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.000 ερωτηθέντων και έγινε από την εταιρεία Pulse RC στο διάστημα από 12 έως 15 Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηθεοδοσίου, «πραγματικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ταχεία εξέλιξη σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και κυρίως του δημοσίου που είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς. Γνωρίζει ο υπουργός ότι για να προχωρήσει η εφαρμογή της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις πρέπει πρώτα να  αποκατασταθεί η συνεργασία των επιχειρήσεων με το κράτος. Το 2012 που ανέλαβα το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν να γίνει ψηφιακό το Επιμελητήριο και αυτό έγινε.  Σήμερα στην εποχή του κορονοϊού, σε αυτό το διάστημα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές μας. Πρόθεση μας είναι να κάνουμε όλες τις επιχειρήσεις του επιμελητηρίου και eshop πέρα από τη φυσική παρουσία»

Σχετικά με την έρευνα συμπλήρωσε, «στόχος μας με τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας ήταν η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και στη χώρα μας», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι είναι «μονόδρομος το ηλεκτρονικό εμπόριο στις επιχειρήσεις και αν οι Ελληνικές επιχειρήσεις το δουν σωστά μπορούμε να βγούμε από τα στενά όρια της χώρας και να αυξηθούν οι εξαγωγές, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας και για τον πλούτο της χώρας.»

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες που σχεδιάζονται ώστε να αποτελέσουν τους άξονες της διοίκησης και λειτουργίας του κράτους.

Όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, οι πυλώνες αυτοί είναι «η ψηφιοποίηση του κράτους, όπως το gov.gr, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας όπως η τηλεϊατρική, τηλεσυνεδριάσεις στη δικαιοσύνη, εργασία εξ αποστάσεως κλπ, οι υποδομές όπως τα θέματα συνδεσιμότητας και το ανθρώπινο δυναμικό με ενισχυμένες ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτυπώνεται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2024 η οποία σχεδιάζεται να έρθει σε ανοικτή διαβούλευση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο gov.gr καθώς είναι προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου και έχει ως σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στόχος είναι τα ΚΕΠ να γίνουν το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής κράτους – πολίτη, τα οποία σχεδιάζονται να αναβαθμιστούν  τεχνολογικά.

Με μικρές ομάδες έργου από την ΕΔΥΤΕ και την ΗΔΙΚΑ, καλά καταρτισμένες και συντονισμένες μεταξύ τους και πολλά μικρά έργα, προχωρά να εδραιώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο κράτος, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο.

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα Τηλεϊατρικής, όπου ήδη ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο έργο που αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και διασύνδεση των κέντρων υγείας με νοσοκομεία για συνεχή επικοινωνία, καθώς και τη δημιουργία ιατρικού φακέλου υγείας και συστήματος για τις εξετάσεις των διαγνωστικών κέντρων.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, θα συζητηθεί η καλύτερη ενσωμάτωση της πληροφορικής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, με νέους τρόπους διδασκαλίας, με την αύξηση των ωρών και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών στη μέση εκπαίδευση, ενώ στην ανώτατη εκπαίδευση οι ψηφιακές δεξιότητες θα διευρυνθούν σε όλους τους κλάδους σπουδών και όχι μόνο στις σχολές που έχουν σχέση με την πληροφορική και τις τεχνολογίες.

Τέλος ο κος Ζαριφόπουλος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατφόρμας διαδικτυακής εκπαίδευσης για την τηλε-εκπαίδευση και τηλε-κατάρτιση του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και η τρίτη ηλικία, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και λειτουργιών.

Επιπλέον, στην πρώτη ενότητα της εκπομπής, η Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη – Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Greek e-Commerce Association GR.EC.A έδωσε το στίγμα του συνδέσμου για την οργάνωση και στήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η κα Ειρήνη Σαχά, CEO & Founder της Acrossmedia241 μας μετέφερε τις δυνατότητες που παρέχει το ψηφιακό marketing.

Στην δεύτερη ενότητα που είχε ως θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παρουσιάζονται στην περίοδο της πανδημίας, ο κος Στέλιος Πετρίδης, Γενικός Διευθυντής της GR.EC.A, ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους του συνδέσμου και τις δράσεις τους, ενώ ο κος Σπύρος Αρσένης, συντονιστής Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, μας μετέφερε τις απόψεις του τραπεζικού τομέα στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Info Quest Technologies, κ. Δημήτρης Εφορακόπουλος, μας ανέλυσε τους στόχους και τις προοπτικές της εταιρίας και ειδικότερα παρουσίασε τις στατιστικές του ηλεκτρονικού καταστήματος www.you.gr.

Τέλος η κα. Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security specialist της Cisco Greece, μας ανέπτυξε τις δυνατότητες ασφαλούς περιήγησης και συναλλαγής στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.