Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Βγαίνοντας από τη σκοτεινή περίοδο των Μνημονίων, οι χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, έχοντας υποστεί δραματικές απώλειες πολεμικού τύπου, βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο «βουνά». Από τη μια, τα δυσθεώρητα χρέη στο Δημόσιο κι από την άλλη, η χρηματοδοτική ασφυξία. Αν δεν βρεθεί πειστική και βιώσιμη λύση… χθες, τότε τίθεται ζήτημα επιβίωσης όχι μόνο για όσους βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά για την ίδια την οικονομία, αφού οι μικρομεσαίοι είναι η ραχοκοκαλιά της.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα χρέη στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 220 δισ. ευρώ μαζί με τις συσσωρευμένες προσαυξήσεις και το αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν τέτοιες εκκρεμότητες, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, άρα και να εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Κι επειδή δεν φαίνεται στον ορατό ορίζοντα η αναγκαία δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και του μη μισθολογικού κόστους, οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων είναι το ελάχιστο που περιμένει η αγορά.

Χωρίς χρηματοδοτικές ανάσες, χωρίς ενέσεις ρευστότητας, χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, όσες ρυθμίσεις οφειλών κι αν γίνουν, όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβουν τα Επιμελητήρια, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Κι αν δεν επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς για να δημιουργήσουν τζίρο, τότε είναι προφανές πως ούτε τις φορολογικές- ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα μπορούν να εκπληρώνουν, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο της οικονομικής μιζέριας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το υπόλοιπο των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 41,056 δις ευρώ και με εξαίρεση το Νοέμβριο, η τάση είναι πτωτική, δείγμα του ότι οι πληρωμές υπερκαλύπτουν τις όποιες νέες χορηγήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου το υπόλοιπο των δανείων διαμορφώνεται σε 11,280 δις ευρώ. Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Γνωρίζουμε- και μάλιστα από πρώτο χέρι- ότι όσο οι τράπεζες είναι παγιδευμένες κάτω από το «βουνό» των 85 δις «κόκκινων» δανείων, οι στρόφιγγες του δανεισμού θα είναι κλειστές και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, να ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ξεδιπλώσει το σχεδιασμό ενεργοποίησης δράσεων και προγραμμάτων, που «πατάνε» κυρίως στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημέρωσε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες για τις δύο νέες Δράσεις του ΕΣΠΑ – «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση», οι οποίες με συνολικό Προϋπολογισμό 460 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στη στήριξη χιλιάδων επιτηδευματιών. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν άπαντες είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πολυτέλεια του χρόνου.

Προγράμματα, δράσεις, χρηματοδοτήσεις, ενισχύσεις που στηρίζονται σε συνήθεις διαδικασίες, όσο καλοσχεδιασμένα κι αν είναι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις έκτακτες συνθήκες, στις οποίες παραμένει η ελληνική οικονομία. Επαναλαμβάνουμε ότι η αγορά βρίσκεται ακόμα διασωληνωμένη στην εντατική και για να μπορέσει να ανανήψει, απαιτούνται θεραπείες- σοκ. Όπως ακριβώς προβλέφθηκαν διαδικασίες fast track για επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, έτσι πρέπει να υιοθετηθούν ειδικές διαδικασίες χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα. Ή τώρα ή ποτέ…