Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (09/9/2023).

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας (Έβρος, Αττική, Ρόδος και αλλού), τώρα έχουμε τις πλημμύρες. Ήδη θρηνούμε νεκρούς, ενώ ειδικά στη Θεσσαλία η εικόνα είναι δραματική την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει, με το νερό να φτάνει σε κάποια χωριά στο ύψος των σπιτιών.

Όπως ενημερωθήκαμε, ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, απόδειξη της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα.

Η σκέψη όλων μας είναι στους πληγέντες -πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς- και η βοήθεια από την Πολιτεία πρέπει να είναι άμεση.

Το βέβαιο είναι ότι οι τραγικές συνέπειες των καταστροφών δημιουργούν νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πορεία της οικονομίας.

Ο πρωτογενής τομέας δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ πριν σβήσουν οι τελευταίες φλόγες στον Έβρο είχαμε την επέλαση του Daniel. Δεύτερο χτύπημα για τους παραγωγούς μας. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε έλλειψη σε κάποια αγροτικά προϊόντα, με πιθανότερο αποτέλεσμα να δούμε και αυξήσεις στις τιμές τους.

Πολλοί από τους πληγέντες εκτιμώ ότι θα εξετάσουν την πιθανότητα να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ειδικά αν τα σπίτια ή οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε από τις φλόγες είτε από το νερό. Αυτό θα αλλάξει πολλά στην περιφέρεια και πρέπει να εξεταστούν μέτρα και κίνητρα για να μην ερημώσουν ολόκληρες περιοχές.

Γενικά απαιτείται ένας καλά οργανωμένος σχεδιασμός από την Πολιτεία για την επόμενη μέρα που θα πρέπει να ξεκινά από την ταχύτατη εκτίμηση των ζημιών και παράλληλα την άμεση ενίσχυση όσων έχουν πληγεί καθώς και την έναρξη των έργων αποκατάστασης. Και βέβαια θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας -το Ε.Ε.Α. θα είναι στην «πρώτη γραμμή», όπως και στο παρελθόν- και να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, έτσι ώστε να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι «πληγές» που άφησαν οι πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες.