Την ανάγκη μεγαλύτερων διευκολύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων οφειλών υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας» με την Μάριον Μιχελιδάκη και τον Κώστα Λασκαράτο, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε έως 120 δόσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε καταρχήν θετικό το εν λόγω μέτρο, διατυπώνοντας ωστόσο ορισμένες επισημάνσεις.

Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τις έως 36 δόσεις που προβλέπονται -μετά από σχετική χθεσινή τροποποίηση- για τα νομικά πρόσωπα, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά βάσει εισοδήματος, εξηγώντας ότι μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο, ένας επαγγελματίας δηλαδή, να έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα από ένα νομικό πρόσωπο.

Την πρόταση αυτή υπέβαλε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και στην πρόσφατη τοποθέτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώπιον της υφυπουργού Οικονομικών κας. Παπανάτσιου.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συσσώρευση οφειλών και το 2019, δεδομένης και της προαναγγελθείσας εδώ και καιρό ρύθμισης, η οποία ωστόσο αφορά χρέη έως 31.12.2018.

Δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ο Πρόεδρος του ΕΕΑ εξήγησε ότι τα χρέη προς εφορία ανέρχονται σε περίπου 104 δισ. ευρώ και εκείνα προς ασφαλιστικά ταμεία σε περίπου 36 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά 4 εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις που χρωστούν, τα 3,5 εκατ. , όπως ανέφερε, έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ, και οι υπόλοιποι 500.000 πάνω από 5.000 ευρώ, με 1.000 εξ αυτών να οφείλουν το 60%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό και ψηφίζονται αυτές τις μέρες στη Βουλή, μεταξύ των οποίων και η μείωση ΦΠΑ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι θα επιδράσουν θετικά στην αγορά, σημειώνοντας ότι η μετακύληση της μείωσης στους καταναλωτές θα συμβάλλει στην αύξηση των τζίρων επιχειρήσεων και των εσόδων του κράτους.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε, ωστόσο, καταλήγοντας ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική με συναίνεση των κομμάτων.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: