Μόνο με συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και ένα στρατηγικό σχέδιο μπορεί να υπάρξει «ελπίδα» για ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος

του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ρουά Ματ» με τη Νίκη Λυμπεράκη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε ότι για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται συστράτευση και ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο, ξεφεύγοντας από την μέχρι σήμερα πρακτική του «ο ένας ράβει και ο άλλος ξηλώνει». Στο πλαίσιο της συζήτησης με επίκεντρο την «αλήθεια για την οικονομία», ο Πρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για να φτάσει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2009 (245 δισ. ευρώ) χρειάζονται περίπου 60 δισ. ευρώ και για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητες επενδύσεις – εγχώριες και ξένες- που χωρίς σταθερό πολιτικό και φορολογικό σύστημα και προοπτικές, δεν θα έρθουν. Περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι από τις 700.000 επιχειρήσεις οι μισές είναι «ζόμπι», ουσιαστικά δηλαδή δεν λειτουργούν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν λόγω χρεών, ενώ για τα κόκκινα δάνεια, αφού υπογράμμισε τις ευθύνες των ίδιων των τραπεζών προ κρίσης, εκτίμησε ότι το 50% των οφειλετών δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν.

Ειδικά για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ανέφερε ότι το 75% εξ αυτών αφορούν 5.000 επιχειρήσεις και το 25% 120.000 επιχειρήσεις. Επανέλαβε ακόμη, ότι τόσο το «χτύπημα» της φοροδιαφυγής όσο και του λαθρεμπορίου – παρεμπορίου είναι θέμα πολιτικής απόφασης, καθώς και ότι υπάρχει, αλλά δεν αξιοποιείται, η δυνατότητα να εντοπιστούν ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το συνταξιοδοτικό επισήμανε ότι μπορεί φέτος -για προεκλογικούς λόγους- να μη μειώθηκαν οι συντάξεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη χρονιά, εξηγώντας ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν θα λυθεί αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και δεν αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς σήμερα η σχέση είναι 1 συνταξιούχος ανά 2,2 εργαζόμενους και για να επέλθει ισορροπία πρέπει η αναλογία αυτή να είναι τουλάχιστον 1 προς 4.