Οι πληροφορίες και οι διαρροές των τελευταίων ημερών, ότι δηλαδή έχει προκαλέσει σύγχυση και δυσφορία στους δανειστές το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε και ψήφισε η

κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Και αυτό γιατί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεφύλασσε σαφή «καρφιά», κατά της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως με τα μέτρα ίσως να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως βρέθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την πρόταση Τσίπρα για τεχνητή μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλα και για τις παροχές.

Στην παρούσα φάση πάντως, τα κράτη μέλη δεν θέλησαν να συζητήσουν ενδελεχώς τις παροχές Τσίπρα, και το θέμα μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όποτε αναμένεται και η τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης των θεσμών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης έκρουσε όμως εκ νέου και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times.

Στις δηλώσεις του προς τους Financial Times o κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.