Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ανέπτυξε τις θέσεις του για την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά, 7 προτάσεις-δεσμεύσεις του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την άμεση στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και κατέθεσε τις προτάσεις του για την ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οποίες στηρίζεται η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου με αφορμή την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά και το μείζον θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστίασε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της αύξησης του ιδιωτικού χρέους, της υπεροφορολόγησης και της καθυστέρησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων ανήκουν στην κατηγορία «ζόμπι» λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ζήτησε τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Κυρίως όμως τόνισε την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις που καταγράφονται, ενώ εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο γιατί θα χρειασθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν επίσης οι κ.κ. Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), Νίκος Κογιουμτσής (ΕΣΕΕ), Ανδριανός Μιχάλαρος (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά), Γιώργος Οικονομίδης (Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Στέφανος Κομνηνός. Οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων Κοινωνικών Εταίρων και Επιμελητηρίων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν καταγράψει και που αποτελούν ανάχωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και εστίασαν στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.