Στην Αρμενία και σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου Αρμενικού κράτους, μετά τον πολυετή Τουρκικό ζυγό.

Παρά τις Τουρκικές θηριωδίες του 1915 με τη γενοκτονία των Αρμενίων που ζούσαν στα Τουρκικά εδάφη, οι Αρμένιοι κατάφεραν να ξεσηκωθούν και να φτιάξουν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος που διατηρήθηκε έως ότου επιβλήθηκε το Σοβιετικό καθεστώς. Από τότε η Αρμενία ξανάγινε ανεξάρτητη δημοκρατία με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχει αρμενική κοινότητα, γιορτάζονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους το ’18.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κεντρικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, μια μοναδική εκδήλωση με συναυλία κλασικής μουσικής, μέσα στον ιερό ναό των Αρμενίων στον ναό του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στη Νίκαια.

Η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομη ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων κ. κ. Κεγάμ, ενώ εναρκτήριο λόγο απηύθυνε η κυρία Αραξή Απελιάν και ακολούθησε μουσική εκδήλωση προσαρμοσμένη στο χώρο, από το τμήμα εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την διεύθυνση του αρχιμαέστρου κ. Νίκου Χαλιάσα. Σολίστ ο κ. Δημήτρης Γούζιος ο οποίος έπαιξε με το βιολοντσέλο του Βυζαντινή μουσική. Συμμετείχε η σοπράνο κ. Σιρανούς Τσαλικιάν.

Η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου πλημμύρισε από κόσμο και ήταν εμφανής η συγκίνηση από την μοναδική αυτή εκδήλωση.