Ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, 

απηύθυνε χαιρετισμό στην επιστημονική εκδήλωση  με τίτλο: «Ψηφιακή Εποχή: Ευέλικτες Υπηρεσίες, Blockchain, Κυβερνοεπιθέσεις, Νέο Νομικό Πλαίσιο», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά,  σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες European Law Observatory on New Technologies – ELONTech και τον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο Αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης,  στον χαιρετισμό του,  τόνισε ότι στόχος της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου Πειραιά για τα επόμενα χρόνια - που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Δημοτική Αρχή - είναι να γίνει ο Πειραιάς μια έξυπνη, ανοιχτή και διασυνδεδεμένη πόλη, η οποία θα συνδυάζει Έξυπνες Υποδομές, Έξυπνη Οικονομία και Έξυπνη Διαβίωση.  Όπως είπε, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με κύριο άξονα την ΟΧΕ, στην οποία ο Δήμος Πειραιά έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους Δήμους.   Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι  δεν υπάρχει κανένας άλλος Δήμος στη χώρα, ο οποίος να επενδύει ποσοστιαία τόσα χρήματα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, σε Νέες Τεχνολογίες.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο επίπεδο παρέμβασης, ο κ. Βεντούρης εξήγησε ότι  με αυτό η Δημοτική Αρχή θα καταφέρει να έχει  εικόνα προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της στη διαχείριση των απορριμμάτων,  στον φωτισμό, στη στάθμευση, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην ποιότητα του αέρα, στα επίπεδα θορύβου, στην κατανάλωση ενέργειας κλπ.

Για το δεύτερο επίπεδο παρέμβασης ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι αφορά την έξυπνη οικονομία με τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (που θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υλοποιούν τις ιδέες τους στον τομέα κυρίως της γαλάζιας οικονομίας αλλά όχι μόνο),  την εγκατάσταση αισθητήρων και τη δημιουργία πιλοτικών ζωνών απομακρυσμένης πρόσβασης,  την ανάλυση και διαχείριση των τουριστικών ροών, την υλοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης προορισμού, την ψηφιοποίηση αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και εικονικές περιηγήσεις.

Για το τρίτο επίπεδο παρέμβασης ο κ. Βεντούρης είπε πως αφορά τομείς όπως: ο έξυπνος φωτισμός,  η έξυπνη στάθμευση και κυρίως  η διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Ο κ. Βεντούρης κλείνοντας τη ομιλία του,  υπογράμμισε ότι  η Δημοτική Αρχή θέτει τις βάσεις, αλλά δε σταματάει η προσπάθειά της να μετατραπεί ο Πειραιάς σε μια έξυπνη πόλη.