Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Άρχισε η αποσυμφόρηση από τους πρόσφυγες των Hot Spots. Η Μαλακάσα ήδη έδιωξε τις πρώτες οικογένειες. Σε πρώτη φάση έφυγαν από τις δομές 200 άτομα και μεταφέρθηκαν

στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων του δήμου Λουτρακίου. Όπως δηλώνουν δημοτική αρχή και κάτοικοι, αιφνιδιάστηκαν και ομολογούν πως πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Δεν είχε υπάρξει καμία ειδοποίηση για την έλευσή τους. Μεταφέρθηκαν κυρίως οικογένειες Ιρανών και Σύριων. Θα φιλοξενηθούν στο κεντρικότερο και πιο τουριστικό σημείο της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων, στο κέντρο της μεγάλης πευκόφυτης παραλίας, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ηλιόχαρη.

Η σύμβαση αρχικά προβλέπει οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν για επτά μήνες, με προοπτική να ανανεωθεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, έως και για μόνιμη εγκατάσταση. Την Τρίτη αναμένονται άλλα τριάντα άτομα, ενώ θεωρείται σίγουρο πως το ξενοδοχείο θα γεμίσει και είναι χωρητικότητας 350 ατόμων.

Αρχές και κάτοικοι είναι θορυβημένοι, όχι για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να φιλοξενηθούν κάπου, αλλά για τη μυστικότητα με την οποία γίνονται όλες αυτές οι μετακινήσεις, σε μια κλειστή κοινωνία, όπου δεν είχαν ειδοποιηθεί ούτε καν οι αστυνομικές αρχές.

Φυσικό ήταν να αρχίσουν και τα σενάρια συνωμοσιολογίας από τον κόσμο, όπως ότι μετά τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή εργοστασίου βωξίτη στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα η οποία αποψίλωσε τα δάση της και προετοίμασε το έδαφος για την καταστροφική μονάδα που σχεδιάζεται να φτιαχτεί.

Χρησιμοποιώντας μια ηπειρώτικη έκφραση λένε, κούτσα – Βίτσα, κούτσα - Βίτσα, έφεραν και τους πρόσφυγες, ώστε να απαξιωθεί τουριστικά η περιοχή, με στόχο να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις των κατοίκων και να συναινέσουν στην κατασκευή του εργοστασίου που θα είναι και η μοναδική πηγή εσόδων για την ντόπια οικονομία.

Λέτε να έχουν κάποια βάση αυτά τα διαβολικά σενάρια; Όλοι αναρωτιούνται, γιατί οι αρμόδιοι προσπέρασαν τόσες περιοχές που μεσολαβούν από τη Μαλακάσα μέχρι την Κινέτα και κατέληξαν στους Αγίους Θεοδώρους; Με ποια κριτήρια διάλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή; Εφ’ όσον σε όλη τη διαδρομή από Μαλακάσα, μέχρι Αγίους Θεοδώρους, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κενά ακόμη και το καλοκαίρι, μιας και δεν έχουν τόση τουριστική κίνηση όση έχουν οι Άγιοι Θεόδωροι.