Κάτοικοι στις Κεχριές, το Γαλατάκι, τον Άγιο Ιωάννη και τα Αθίκια μετρούν τις πληγές

που άφησε πίσω της η επέλαση της φωτιάς. Οι φλόγες έφθασαν σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι της Φανερωμένης, χωρίς ευτυχώς να προξενήσουν ζημιές. Όπως δήλωσε ο Ηγούμενος: «η φωτιά έφθασε εδώ στην ευθεία στα χίλια μέτρα – ήταν καίρια η αντίδραση της Πυροσβεστικής» και ο υπεύθυνος φύλαξης συμπληρώνει πως: «μας είπαν από την Πυροσβεστική σε δέκα λεπτά να εκκενώσουμε το μοναστήρι, όπως κι έγινε». Δύσκολη ήταν και η περασμένη νύχτα για τους κατοίκους στην Κορινθία που ζουν τον πύρινο εφιάλτη από το μεσημέρι της Τετάρτης, που πάλευαν με τις μάνικες και τα λάστιχα μέχρι αργά το βράδυ.

Η μεγάλη φωτιά το μέτωπο της οποίας ξεπέρασε τα 30 χιλιόμετρα, βρίσκεται πλέον σε ύφεση μετά από πενήντα και πλέον ώρες. Μόνο κάποιες μικρές εστίες στα ανατολικά των Κεχριών, συνεχίζουν να απασχολούν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού στις μικρές εστίες που εξακολουθούν να καίνε σε ορεινά σημεία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής πέντε κοινοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τα χωριά Ξυλοκέριζα, Σοφικό, Αθίκια, Γαλατάκι και Άγιος Ιωάννης. «Έχουν καταστραφεί αγροτικές καλλιέργειες, έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο δάσος και υπάρχει και κίνδυνος πλημμυρών», δήλωσε ο Βασίλης Νανόπουλος, δήμαρχος Κορινθίων. Το απόγευμα της Πέμπτης εκκενώθηκε η μεγάλη κατασκήνωση στο Σοφικό. Πάνω από 1200 παιδιά που βρίσκονταν σε αυτή, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Αριστοτέλειο σχολείο στο Λουτράκι.

Δύο είναι τα σημεία που εστιάζει η Πυροσβεστική αυτές τις ώρες. Πρόκειται για την δασώδη και δύσβατη έκταση ανάμεσα στο Χιλιομόδι και τα Αθίκια αλλά και αυτή μεταξύ του Άγιου Ιωάννη και του Ρυτού, όπου ευτυχώς δεν απειλούνται κατοικίες. Επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.