Καίγεται από χθες βράδυ ο μοναδικός ΧΑΔΑ του Δήμου Κορινθίων που βρίσκεται στο Χιλιομόδι. Παρ' όλα τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί

όπως μας διαβεβαίωσε σε επικοινωνία που είχαμε, ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, χθες βράδυ πήρε φωτιά ο ΧΑΔΑ κάτω από άγνωστες αιτίες μέχρι στιγμής, ενώ συνέχισε λέγοντας, τα μηχανήματα του Δήμου από χθες επιχειρούν και κάνουν συνεχώς επιχωματώσεις.

Η κατάσταση στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ μόνο εύκολη δεν είναι και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, για τον λόγο ότι είναι σε κατακόρυφη διάταξη το κύτταρο, ο χώρος είναι περιορισμένος, υπάρχει δυσκολία ελιγμών των μηχανημάτων που επιχειρούν την κατάσβεση, η πυρκαγιά πλέον έχει περάσει εσωτερικά και αυτό εγκυμονεί κινδύνους να υποχωρήσει το έδαφος και είναι ένας λόγος όπως προαναφέραμε, που δεν μπορούν να δουλέψουν ανεπηρέαστα τα μηχανήματα. Πάντως, το μεσημέρι και παρ' όλο που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, στο χώρο πέριξ του ΧΑΔΑ βρίσκονταν άτομα άσχετα με τον χώρο, (πιθανών Ρομά, ή, αλλοδαποί) οι οποίοι ανακάτευαν τα καμένα σκουπίδια για να πάρουν μέταλλα και ότι άλλο ανακυκλώσιμο υλικό τους κάνει.

Παρεμπιπτόντως, την Παρασκευή που μας πέρασε, συμπτωματικά πήρε φωτιά και ο ΧΥΤΑ Φυλής, από ένα στρώμα που κάψανε οι Ρομά για να πάρουν τα ελατήρια.

Μήπως ο Δήμος Κορινθίων πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στη φύλαξη του χώρου προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους ενέργειες όπως αυτή στο ΧΥΤΑ Φυλής; Τέτοιου είδους «ατυχήματα» συμβαίνουν σε πολλούς ΧΑΔΑ. Πάντως, χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε, αυτανάφλεξη των σκουπιδιών με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, είναι δύσκολο να γίνει, έως αδύνατο. Πάντα υπάρχει αιτία.  Με τον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι, έχουμε ασχοληθεί και πριν λίγους μήνες με εκτενέστερα ρεπορτάζ, όπου είχαμε επισημάνει πόσο επικίνδυνος είναι για την περιοχή, πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον, αλλά και ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Τους ίδιους κινδύνους για πυρκαγιά είχαμε επισημάνει και για το ΚΔΑΥ στο Μπολάτι και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και τότε όπως και τώρα με την χωματερή στο Χιλιομόδι. Και οι δύο περιπτώσεις πήραν φωτιά χειμωνιάτικα με αρκετή υγρασία. Περίεργο θα πείτε, αλλά, να που γίνεται.

Πάντως τα καλά νέα σχετικά με τον ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου, είναι ότι αρχίζει η κατασκευή των 3 μονάδων επεξεργασίας και των 2 σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων ενώ έχει συζητηθεί και η δυνατότητα να υποδεχθεί νωρίτερα (πριν το συμπεφωνημένο δεκάμηνο διάστημα), σύμμεικτα απορρίμματα από συγκεκριμένους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε οριακό επίπεδο (ανάμεσά τους και η Κόρινθος) και σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, ο Δήμος Κορινθίων θα είναι ο πρώτος που θα μεταφέρει απορρίμματα στη νέα μονάδα επεξεργασίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι πολύ πιθανών τέτοια εποχή του χρόνου, να μην υφίσταται η χωματερή Χιλιομοδίου και να έχει αρχίσει η αποκατάσταση της, ενώ αυτή την στιγμή γίνονται και ενέργειες από τον Δήμο Κορινθίων, ώστε η αποκατάσταση να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

Όσο για την πυρκαγιά εξωτερικά έχει σβήσει, αλλά συνεχίζει να σιγοκαίει εσωτερικά τον ΧΑΔΑ και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια πότε θα σβήσει.