Του Αντ. Δεωνά

Τελικά στον Δήμο Κορινθίων, δεν είναι πρόβλημα μόνο η παράνομη χωματερή, αλλά γενικά η διαχείριση των απορριμμάτων.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα ογκώδη απορρίμματα και τα κλαδέματα που έχουν να μαζευτούν αρκετούς μήνες στην Αρχαία Κόρινθο και όχι μόνο, ενώ αρκετοί κάτοικοι μιλάνε για κατάσταση «πολιορκίας» στην περιοχή. Επίσης κάνουν λόγο για αδιαφορία του Αντιδημάρχου και του Προέδρου της συγκεκριμένης Δημοτικής Κοινότητας.

Τώρα, αν είναι αδιάφοροι, ο Αντιδήμαρχος με τον Πρόεδρο και αν είναι σε θέση να προσφέρουν γι' αυτό που τους ψήφισαν οι πολίτες, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και το μόνο που γνωρίζουμε κι αυτό βάση καταγγελιών και φωτογραφιών, είναι ότι η Αρχαία Κόρινθος «βρομάει και ζέχνει!»

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες καταγγελίες που αφορούν άλλες περιοχές του Δήμου Κορινθίων, τις οποίες θα αναδείξουμε σε επόμενα δημοσιεύματα.

Εδώ θα θέλαμε βέβαια, να θέσουμε ορισμένες ερωτήσεις στην Δημοτική Αρχή, μήπως μάθουμε κάτι και εμείς οι «άσχετοι» με το θέμα των απορριμμάτων στην περιοχή και αν θέλουν, απαντούν.

- Ένας Δήμος όπως είναι αυτός της Κορίνθου με τόσο πολύ πράσινο, διαθέτει λειοτεμαχιστή (σταθερό ή, αυτοκινούμενο) για τα κλαδέματα; Και αν διαθέτει, γιατί δεν τον χρησιμοποιεί;

- Επίσης, γνωρίζει κάποιος από την Δημοτική Αρχή να απαντήσει, αν εκμεταλλευτούν τα κλαδέματα, πόσο κομπόστ, η ακόμα και πέλλετ μπορεί να παραχθεί και τι όφελος μπορεί να έχει ο Δήμος και κατ' επέκταση οι Δημότες; Έχουν κάνει κάποια σχετική μελέτη οι υπηρεσίες του Δήμου;

- Όσων αφορά τα ογκώδη και τα μπάζα, διαθέτει σπαστήρα ο Δήμος Κορίνθου όπως έχουν άλλοι Δήμοι; Ή, σε αντίθετη περίπτωση, μήπως έχει κάνει σύμβαση με κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ώστε να εκλείψει και το φαινόμενο των «βουνών» με τα μπάζα;

- Και ένα τελευταίο. Έχει προχωρήσει ο Δήμος σε οριοθέτηση πράσινων σημείων ανά Δημοτική Κοινότητα, ώστε να ξέρουν οι πολίτες που θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή: τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων (κλαδέματα κλπ), απόβλητα από επισκευές και συντηρήσεις οικιών, απόβλητα από ξύλινες κατασκευές και άλλα;

Υπάρχουν βέβαια και τα κινητά πράσινα σημεία, που μπορούν να πηγαίνουν εναλλάξ από την μια Δημοτική - Κοινοτική Ενότητα στην άλλη.

«Όσων αφορά τα μέταλλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν υπάρχει λόγος αναφοράς, καθώς από ότι έχουμε προσέξει, φροντίζει και τα εξαφανίζει η «συμπαθής» τάξη των Ρομά. Αλώστε γι' αυτό τον λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε πουθενά ψυγεία και άλλες συσκευές πεταμένες για παραπάνω από μισή ώρα στον δρόμο».

Ένα είναι σίγουρο. Εάν υπήρχε από ένα μικρό πράσινο σημείο σε κάθε Δημοτική Ενότητα, δεν θα υπήρχε αυτό το χάλι που βλέπουμε στην Αρχαία Κόρινθο και αλλού, γιατί τότε δεν θα υπήρχε καμία δικαιολογία από πλευράς πολιτών, να αποθέτουν τα ογκώδη απόβλητα κλπ, όπου βρουν.

Πάντως, με ενδιαφέρον θα δούμε και θα δημοσιεύσουμε, όποια τυχών απάντηση του Δήμου Κορινθίων μας αποσταλεί για το συγκεκριμένο θέμα.

e-mail καταγγελιών : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.