Οι συγκρούσεις του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών με στελέχη της Αυτοδιοίκησης και με άλλους υπουργούς που είχαν προκαλέσει
δυσφορία στο επιτελείο του πρωθυπουργού.
Το μεγαλύτερο «άδειασμα» αλλά και η μεγαλύτερη αναβάθμιση κυβερνητικού στελέχους που επιφύλαξε ο χθεσινός ανασχηματισμός συνέπεσαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προεκλογικά, υποβαθμίζεται σε απλό βουλευτή.
Αντιθέτως, ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, αναλαμβάνει την ηγεσία τού –εξ αντικειμένου– πρώτου τη τάξει υπουργείου, έχοντας υπό την εποπτεία του κάθε βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης. Η σημειολογία είναι «εκκωφαντική», δικαιώνοντας τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ακροδεξιά σφραγίδα» στον ανασχηματισμό: ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ παραδίδει τη σκυτάλη στον πρώην γραμματέα της Νεολαίας της εθνικιστικής ΕΠΕΝ.
Δεν ήταν μόνο το Μαξίμου που είχε δυσαρεστηθεί από τον κ. Θεοδωρικάκο, αλλά και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών προσκείμενων στη Ν.Δ., που συχνά εξέφραζαν παράπονα για τον υπουργό Εσωτερικών στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Το εντυπωσιακό με τον κ. Θεοδωρικάκο είναι ότι ύστερα από μια μεγάλη προσωπική επιτυχία του στην αρχή της υπουργικής θητείας του, η πορεία του ήταν συνεχώς καθοδική. Μετά την εκτόξευση των «μετοχών» του στο κυβερνητικό σχήμα με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που συγκέντρωσε στη Βουλή την ανεπανάληπτη πλειοψηφία 288 ψήφων, ακολούθησε ένα ταχύρυθμο… limit down.
Η ρήξη του τέως υπουργού Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε ανήμερα των εκλογών της ΚΕΔΕ (Νοέμβριος 2019). Σε μια κίνηση απαξιωτική για τον αυτοδιοικητικό θεσμό, ο κ. Θεοδωρικάκος όρισε διοικητικό συμβούλιο στον πιο σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φορέα, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), πριν εκλεγεί διοίκηση στο συλλογικό όργανο των δημάρχων. Διορίστηκαν ανάμεσα σε άλλους ο νομικός σύμβουλος του κ. Θεοδωρικάκου και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.
Οι σχέσεις του κ. Θεοδωρικάκου με τη δημοτική αυτοδιοίκηση εκτραχύνθηκαν με τις αλλαγές στον «Φιλόδημο» –χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα των δήμων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– που ουσιαστικά περιλάμβαναν τη μετονομασία του προγράμματος σε «Αντώνης Τρίτσης» και τον απόλυτο έλεγχο των έργων –και κατ’ επέκταση των δημάρχων– από το υπουργείο. Η ΚΕΔΕ κινήθηκε στην κατεύθυνση της μετωπικής σύγκρουσης με τον κ. Θεοδωρικάκο, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν το υπουργείο Εσωτερικών με άλλη μία μονομερή απόφαση θέλησε να πάρει 2 εκατ. κρατικών πόρων από την ΚΕΔΕ και να τα μεταφέρει στην ΕΕΤΑΑ.
Δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις του κ. Θεοδωρικάκου με άλλους υπουργούς. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν στο παρασκήνιο ότι ο τέως υπουργός μερίμνησε για το προσωπικό του προφίλ και όχι για το κυβερνητικό συμφέρον.
Του χρεώνουν ότι λειτούργησε στη λογική τού «φταίνε οι άλλοι» στην υπόθεση με τις «μάσκες-γίγας» που μοιράστηκαν στους μαθητές. Με την επίμονη προώθηση του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», εξόργισε τον Κ. Χατζηδάκη, που ως υπουργός Περιβάλλοντος ήταν αρμόδιος για τον συγκεκριμένο τομέα.
Το πλαίσιο της ρύθμισης χρεών πολιτών προς τους δήμους που εισηγήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος, «ξηλώθηκε» από τον Θ. Σκυλακάκη, με το υπουργείο Οικονομικών να θυμίζει ότι αντίστοιχη ρύθμιση 120 δόσεων δεν υπάρχει για οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, παρότι το ζητά πιεστικά η αγορά.
Η δυσαρέσκεια του κ. Θεοδωρικάκου για το «άδειασμά» του ήταν εμφανής στην ανάρτησή του μετά τον ανασχηματισμό. Ευχαρίστησε τους πάντες σε Ν.Δ. και Αυτοδιοίκηση. Ουδεμία αναφορά έκανε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, που κατά τα άλλα τον επικαλούνταν σε κάθε πρωτοβουλία του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αλλάζει ενώ οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.
Αγνωστο αν θα φέρει και νέες αλλαγές στο νομοθετικό κείμενο ο νέος υπουργός. Σε αντίθεση με τον κ. Θεοδωρικάκο, που εμφανιζόταν ενωτικός, ο Μ. Βορίδης δεν διστάζει να διχάζει. Ενδεικτική είναι η θέση που είχε διατυπώσει ως τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. περί θεσμικών αλλαγών με στόχο να μην επανέλθει η Αριστερά στην εξουσία. Αποστολή του στο υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει να είναι η σύσφιγξη των σχέσεων της Ν.Δ. με τα πιο συντηρητικά της τμήματα, κυρίως μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στέργιος Ζιαμπάκας - efsyn.gr