Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας,

αντιπρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας  στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (ΙΡU), μεταβαίνει στη Ν. Υόρκη, ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες  της ετήσιας κοινοβουλευτικής ακρόασης του ΟΗΕ με θέμα: “Νερό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Τέλος στη σπατάλη, αλλαγή του παιχνιδιού, επένδυση στο Μέλλον».
Στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη –το πρωταρχικό πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας–, η επιτυχία καθενός από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) εξαρτάται και από την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου κύκλου του νερού.
Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει καθορίσει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) και ο οποίος προβλέπει «έως το 2030 παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, σε ένα προσιτό κόστος», πρέπει να επιτευχθεί.
Το νερό έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και το καθαρό πόσιμο νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι απαραίτητα για την υλοποίηση  όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Κλιματική Αλλαγή και διαχείριση υδάτων, είναι άκρως συνδεδεμένα και η COP 27 στην Αίγυπτο, πρόσφατα, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το  εν λόγω θέμα.
Τα κράτη εφαρμόζουν σχέδια  προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται διεθνής προσπάθεια και συνεργασία  ώστε το νερό  να ενσωματωθεί σε παγκόσμια πλαίσια-ορόσημα, όπως η συμφωνία του Παρισιού, η Ατζέντα 2030, το πλαίσιο Σεντάι για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών κ.α. Μόνο έτσι  θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις μεγάλες κρίσεις που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη μας και να ελπίσουμε για ένα καλύτερο Μέλλον, για μας και τις επόμενες γενιές.