«Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει νέους ενεργειακούς πόρους»,

τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του στο ετήσιο European Business Summit με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης - ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο αυριανό ΣΓΥ της ΕΕ - επισήμανε ότι η ενέργεια αποτελεί τον «ελέφαντα στο ευρωπαϊκό δωμάτιο» και ότι η Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της και «να μη βάζει όλα τα αυγά της ενέργειας σε ένα καλάθι».

«Υπάρχουν ευρήματα στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, τώρα ξεκινάμε κι εμείς έρευνες στη Δυτική Ελλάδα για ενεργειακούς πόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη ήδη έχει δαπανήσει πολλά χρήματα, για να γίνει «πιο πράσινη» με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει με την Τουρκία το ίδιο λάθος που έκανε με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή να εξαρτάται μόνο από μία οδό για τον ανεφοδιασμό της. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον ανασταλτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς «διαπραγματεύεται ακόμα κάνοντας ανατολίτικα παζάρια, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την κοινή άμυνα».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι μόνο στο γεωστρατηγικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να παρέχει στους καταναλωτές και τους πολίτες της φτηνή ενέργεια άμεσα». Παράλληλα, όμως, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό να τηρήσει και τις δεσμεύσεις της για στήριξη στην Ουκρανία, με στόχο την ανεξαρτησία και την ανοικοδόμησή της. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Taras Kachka και οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας Marek Havdra, της Σουηδίας Jessika Roswall και της Πορτογαλίας Tiago Antunes. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου των Βρυξελλών της Wall Street Journal, Dan Michaels.