«Χθες στο Κάιρο υπογράψαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για την ελεγχόμενη

μετανάστευση εργατών γης από την Αίγυπτο, μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο για χιλιάδες χρόνια και με την οποία έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική σχέση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η συμφωνία που υπέγραψε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ihab Nasr για την υποδοχή 5.000 Αιγύπτιων εργατών γης απαντά στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών της ελληνικής υπαίθρου με τρόπο οργανωμένο και δείχνει συνολικά στην Ευρώπη τον τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς να υποκύπτει στις ασφυκτικές πιέσεις της παράνομης μετανάστευσης, που δημιουργεί ανθρώπινες τραγωδίες. «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στέκεται δογματικά απέναντι σε κάθε μορφή μετανάστευσης, αλλά στέκεται δογματικά κατά της παράνομης και υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε επιπλέον ότι η συμφωνία που υπέγραψε χθες στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για τον καθορισμό των περιοχών έρευνας και διάσωσης, που συμπίπτουν πλέον με τα FIR των δύο χωρών, θέτει στην πράξη εκτός ισχύος το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να κάνει τους γείτονές μας να πιστέψουν στις δυνατότητες που μας προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων της περιοχής.

Τέλος, μιλώντας για τη δημιουργία στο Υπουργείο Εξωτερικών εθνικής μονάδας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε την Ευρώπη κάνοντας πιο εύκολες τις διαδικασίες εισόδου για υπηκόους χωρών που δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας, ενώ ταυτόχρονα μετασχηματίζουμε το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να πιάσει το νήμα της ψηφιακής εποχής.