«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες,

αλλά θα πρέπει να είναι μία διαρκής επιδίωξη και των δύο πλευρών. Η οποιαδήποτε νέα σελίδα γραφτεί θα πρέπει να είναι μία σελίδα σεβασμού στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Σχέσεις Arkadiusz Mularczyk μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης - ο οποίος συνεχάρη την ΕΜΑΚ για τη συνδρομή της στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας - σημείωσε ότι  «η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνει με σεβασμό όχι μόνο στον ανθρώπινο πόνο, τον οποίο επιδεικνύει σύσσωμος ο ελληνικός λαός με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συλλογή υλικού, αλλά και με σεβασμό στις αρχές του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου που θα πρέπει να διέπουν τις μεταξύ μας σχέσεις».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι η ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει διάθεση για αλλαγή των διμερών σχέσεων. «Είμαστε εδώ να υποδεχθούμε αυτά τα μηνύματα και να χτίσουμε πάνω σε αυτά», σχολίασε και ανέφερε πως ο θερμός εναγκαλισμός των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας είναι υψηλής συμβολικής αξίας. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανάγκη να αρθούν πλέον οι τουρκικές επιφυλάξεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Φιλανδία και στη Σουηδία, καθώς αυτή θα εμβαθύνει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Εμείς θέλουμε η Τουρκία, που σήμερα βιώνει μία τεράστια ανθρωπιστική αλλά και οικονομική καταστροφή, να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο οικονομικά αλλά πολιτικά και αξιακά. Για εμάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας οργανισμός μόνο οικονομικής συνεργασίας, είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και σεβασμό κοινών κανόνων δικαίου. Και αυτό θέλουμε και η Τουρκία να το αγκαλιάσει», όπως επισήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και το κατοχικό δάνειο που έχει επαναφέρει η Πολωνία, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης. «Για μας, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό το θέμα παραμένει στην ατζέντα και είναι ακόμα ανοικτό. Έχει τεθεί στις αλλεπάλληλες επισκέψεις των Γερμανών Καγκελαρίων στην Αθήνα. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες η χώρα μας καταβάλει για την ανάδειξη αυτού του θέματος», σημείωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Πολωνία να τηρούν ανοιχτό τον δίαυλο των πολιτικών διαβουλεύσεων, καθώς οι δύο χώρες συμμερίζονται την ανάγκη φύλαξης και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. «Είμαστε και οι δυο στην ανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μια στο Bορρά και η άλλο στο Nότο, και σαν χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της Ένωσης πρέπει να εμβαθύνουμε στην αντίληψη των προκλήσεων ασφάλειας και στην καλλιέργεια ενός διαδρόμου που θα ενώνει τις δυο χώρες», σχολίασε.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με την Πολωνία, την οποία «θεωρούμε βασικό Ευρωπαίο εταίρο», κάνοντας λόγο για άριστες σχέσεις, που διαρκώς βελτιώνονται. Υπενθύμισε δε τη βοήθεια των Πολωνών πυροσβεστών στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών το 2021.  

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Υπουργός κ. Mularczyk, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα. Και δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από την ελληνική  βοήθεια προς την Τουρκία μετά το σεισμό όσο και  από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά βήματα της Ελλάδας στην απεξάρτησή της από τους Ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.