Συνέντευξη στην εφημερίδα PUBLICO της Πορτογαλίας και τη δημοσιογράφο Maria João Guimarães παραχώρησε

ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όταν και βρέθηκε στις αρχές του μήνα στη Λισσαβώνα, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Φίλων της Συνοχής.

Ο ΑνΥΠΕΞ μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά είναι για όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου. «Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις για να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της και επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών προς την Τουρκία» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε Ellis Island της Ευρώπης»

Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς φόβους έναντι των απειλών της Τουρκίας ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, δηλώνει: «Πρόκειται για σαφή εκβιασμό που δεν απευθύνεται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες. Είναι παράλογο η Ε.Ε.   –η πιο προηγμένη Δημοκρατία με 300 εκατομμύρια πληθυσμό-    να φοβάται 100.000 πρόσφυγες να διαβούν τα σύνορά της».

Σε ερώτηση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο ΑνΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές και για πρώτη φορά δανείζεται με αρνητικά επιτόκια κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στα νοικοκυριά.

Τέλος, υπογραμμίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πράσινη οικονομία, σημειώνοντας ότι με την απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2028, «θέλουμε μέσω των νέων πολιτικών μας να γίνουμε θετικό πρότυπο».

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη:

Ερώτηση: Παρατηρείται αύξηση στις νέες αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Με ποιό τρόπο σχεδιάζει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση;

Απάντηση: «Από τον περασμένο Ιούλιο, οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης του 200%. Δεν είναι επαρκής η συνεργασία της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών. Γι΄αυτό δημιουργήσαμε ένα νέο νόμο που επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και ετέθη σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις για να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της και επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών προς την Τουρκία».

Ερώτηση: Αληθεύει ότι επιστρέφονται 30 άτομα ημερησίως στην Τουρκία;

Απάντηση: «Ναι, αλλά ο αριθμός των αφίξεων είναι πενταπλάσιος και, ενίοτε, δεκαπλάσιος».

Ερώτηση: Πώς διασφαλίζετε τη δίκαιη εξέταση του αιτήματος αυτών των ατόμων;

Απάντηση: «Άλλο ζήτημα είναι η εξέταση του αιτήματος και άλλο το να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας σε όλο αυτό το κύμα μεταναστών. Δεν περιορίζουμε τη νομιμότητα της διαδικασίας αλλά τον τρόπο άσκησης προσφυγής των μεταναστών που έχει απορριφθεί το αίτημά τους».

Ερώτηση: «Μία από τις ιδέες σας είναι να κατασκευάσετε φράγμα στη θάλασσα…

Απάντηση: «Δεν είναι ιδέα, είναι ένα από τα συστήματα που θέλουμε να εξετάσουμε εάν λειτουργεί αποτρεπτικά για τις νέες ροές».

Ερώτηση: Ελήφθη υπ΄ όψιν το γεγονός ότι το φράγμα μπορεί να προκαλέσει νέους θανάτους;

Απάντηση: «Πώς μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, απ΄τη στιγμή που το μέτρο δεν έχει καν εφαρμοσθεί;

Ερώτηση: Τα κέντρα στα νησιά είναι υπερκορεσμένα: η Μόρια έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων και φιλοξενεί 20.000. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπισθεί αυτό;

Απάντηση: «Δεν μπορούν να φύγουν απ΄ τα νησιά ενόσω εξετάζεται το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα φεύγουν αμέσως απ΄ τους καταυλισμούς. Επί πλέον, και οι κάτοικοι των νησιών έχουν φθάσει στα όριά τους. Προτιθέμεθα να κατασκευάσουμε νέα κέντρα κλειστά για όσους απορρίπτεται το  αίτημα ασύλου…»

Ερώτηση: Τα κλειστά κέντρα θα είναι μόνο για εκείνους των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί;

Απάντηση: Ναι.

Ερώτηση: Και τί θα γίνει με όσους βρίσκονται σε άλλες δομές;

Απάντηση: «Αυτό θα χρειασθεί χρόνο. Το νέο σύστημα ετέθη σε ισχύ αρχές Ιανουαρίου. Πολλοί εξ αυτών ήταν απομονωμένοι και με το παλιό σύστημα. Κοιτάξτε: Στην Ελλάδα προσπαθούμε να τηρήσουμε όλους τους κανόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών και αιτούντων ασύλου. Όμως, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε Ellis Island της Ευρώπης».

Ερώτηση: «Πώς βλέπετε τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Απάντηση: «Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να εκβιάζει την Ε.Ε. είτε για να παίρνει περισσότερα χρήματα είτε για να χρησιμοποιεί τα χρήματα κατά το δοκούν. Όπως, για παράδειγμα, επιστρέφοντας άτομα στη Συρία προκειμένου να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση κάποιων περιοχών ή με απειλές τύπου θα πλημμυρίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες. Πρόκειται για σαφή εκβιασμό που δεν απευθύνεται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε τέτοιους εκβιασμούς. Είναι παράλογο η Ε.Ε.   –η πιο προηγμένη Δημοκρατία με 300 εκατομμύρια πληθυσμό-    να φοβάται 100.000 πρόσφυγες να διαβούν τα σύνορά της. Θα πρέπει να έχουμε έναν μηχανισμό που να μας προστατεύει, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο την ασφάλεια των πολιτών μας όσο και τις ανθρωπιστικές αξίες της Ένωσης. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω την Πορτογαλία που στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, αποστέλλοντας δυνάμεις ακτοφυλακής στα νησιά μας και συμβάλλοντας εποικοδομητικά στον διάλογο που συνεχώς μπλοκάρουν οι χώρες του Visegrad με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά για πρόβλημα των συνοριακών χωρών. Οι άνθρωποι που φτάνουν στη Λέσβο, δεν θέλουν να μείνουν εκεί, θέλουν να παν στη Φραγκφούρτη, στη Στοκχόλμη, στο Άμστερνταμ. Η Ε.Ε. είναι αυτή που τους ελκύει».

Ερώτηση: Παραμένοντας στο ίδιο θέμα: Πρόσφατα έγινε μια ευρωπαϊκή σύνοδος για τη Λιβύη στην οποία η Ελλάδα δεν συμμετείχε, υπάρχει το ζήτημα του πετρελαίου στη Μεσόγειο. Πώς τα αντιμετωπίζει όλα αυτά η Ελλάδα;

Απάντηση: «Η Τουρκία εκδηλώνει μια διαρκή προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας. Για μας αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση διότι θέλουμε να υπερασπισθούμε τον εθνικό μας χώρο χωρίς να στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση. Εμείς δεν θέλουμε να περάσουμε από το τραπέζι της διπλωματίας στο πεδίο των επιχειρήσεων».

Ερώτηση:  «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή σ΄αυτό το ζήτημα. Έκανε, μάλιστα, και μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Βρίσκει πιο ευήκοα ώτα εκεί απ΄ότι στην Ε.Ε.;

Απάντηση: «Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν αντελήφθη ακόμη ότι η Τουρκία άλλαξε. Υπάρχουν ακόμη χώρες που πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης της Τουρκίας στις δικές μας αξίες. Όμως, η απόσταση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Θεωρώ πως η συζήτηση για το ποια θα είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη θα αρχίσει πολύ σύντομα».

Ερώτηση: Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε βελτίωση ως προς τους δείκτες. Πότε η βελτίωση των δεικτών θα μεταφρασθεί και σε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων;

Απάντηση: «Οι πληγές που άφησε η κρίση είναι πολύ βαθιές και δύσκολη η επούλωσή τους. Η κρίση διήρκεσε περισσότερο κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: στον τοξικό και λαϊκιστικό πολιτικό λόγο και στην εφαρμοσθείσα συνταγή που απεδείχθη εσφαλμένη. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και, για πρώτη φορά, δανείζεται με αρνητικά επιτόκια ενώ, ταυτόχρονα, εκδίδει 15ετή ομόλογα με 1,6 επιτόκιο. Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο και στα νοικοκυριά αλλά χρειάζεται χρόνος».

Ερώτηση: Θέσατε φιλόδοξους στόχους ως προς την απολιγνιτοποίηση στο πλαίσιο του Πράσινου Συμφώνου. Πώς σχεδιάζετε να τους καλύψετε;

Απάντηση: «Όντως, έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά. Ο Πρωθυπουργός μας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιτύχει μια ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Στόχος μας είναι η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μας τομέα ως το 2028. Συχνά η Ελλάδα εφέρετο ως κακό παράδειγμα. Θέλουμε μέσω των νέων πολιτικών μας να γίνουμε θετικό πρότυπο».