Ρεπορτάζ: Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Μεγάλη έρευνα πραγματοποιήθηκε για το Ευρωβαρόμετρο από τις 8 έως τις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στα 28 μέλη κράτη της Ε.Ε, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν το Μάϊο του 2019.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή προσωπικής συνέντευξης, σε δείγμα 27.474 ευρωπαίων πολιτών, ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.015 ατόμων. Έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, από την εταιρεία Kantar public.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά, τόσο για το τι πιστεύουν οι ευρωπαίοι πολίτες για την πολιτική της ένωσης και τι προτεραιότητες θέτουν, όσο και για το τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες.

Η χώρα μας έχει ωφεληθεί από την Ε.Ε

Μόλις το 54% θεωρεί ότι έχει ωφεληθεί η χώρα μας από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ένα 40% δηλώνει πως δεν έχει ωφεληθεί κι ένα 6% δηλώνει πως δεν γνωρίζει.

Δεν μετράει η γνώμη μας στην Ε.Ε

Το 83% πιστεύει ότι η γνώμη των Ελλήνων, δεν μετράει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν λειτουργεί σωστά η δημοκρατία σε Ελλάδα και Ε.Ε

64% των Ελλήνων πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ από το σύνολο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων, ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 49%.

Για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο το 75% των Ελλήνων πολιτών. Η πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει έλλειμμα δημοκρατίας.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες, δεν εμπιστεύονται τα κόμματα

Στην ερώτηση αν τείνετε να μην εμπιστεύεστε τα ελληνικά κόμματα απάντησαν ναι, πως δεν τα εμπιστεύονται το 87% των ερωτηθέντων. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα κόμματα που υπάρχουν.

Αρνητική είναι η εικόνα των Ελλήνων για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Αν έχουν θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ναι απάντησε μόνο το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ενώ το 61% θα ήθελε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να παίξει πιο σημαντικό ρόλο.

Περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, ζητούν οι Έλληνες

Στην ερώτηση ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες απάντησαν πρώτη με ποσοστό 56% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε

Με ποσοστό 50% την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Με 38% την ελευθερία του λόγου και με ποσοστό 35% την αλληλεγγύη μεταξύ Ε.Ε και των φτωχών κρατών παγκοσμίως.

Από τους ερωτηθέντες για το πόσο ενδιαφέρονται για τις επερχόμενες ευρωεκλογές οι πολίτες, το 56% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρουν, ενώ στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών αδιάφορο είναι το 47%.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν ΟΧΙ, στην έρευνα που κάνει το ευρωβαρόμετρο, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα ήθελε να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε θα ήθελε να ζήσει μια αρνητική εμπειρία όπως το Brexit.

Δηλώσεις Προέδρου Tajani και Guy Verhofstadt για το Ευρωβαρόμετρο

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, δήλωσε «Καθώς οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εκτίμηση σε όλη την ήπειρο για τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Ωστόσο, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Η συνεχής συνεργασία και αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες Ευρωπαίων πολιτών». Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά του ΕΚ, Guy Verhofstadt, προσέθεσε «Το γεγονός ότι το 51% των ερωτηθέντων πολιτών στο ΗΒ επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ, υπενθυμίζει έντονα τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε η απόφαση του Brexit και την ανάγκη να βρούμε μια βιώσιμη και στενή μακροπρόθεσμη μελλοντική σχέση υπό τη μορφή μιας ευρείας και βαθιάς συμφωνίας σύνδεσης. Ενώ πρέπει να προετοιμαστούμε για όλες τις πιθανότητες, φαίνεται ότι υπάρχει ελάχιστη διάθεση στο ΗΒ ή αλλού στην ΕΕ για ένα επονομαζόμενο «σκληρό» Brexit ή για ένα δαπανηρό σενάριο χωρίς συμφωνία. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα αντανακλά τελικά αυτό το στοιχείο».