Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Ο Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης κ. Πάνος Καμμένος, προσφάτως επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζίμ Μάτις.

Στη συνάντηση αυτή φυσικά δεν εκπροσωπούσε τον εαυτό του, ούτε το κόμμα του τους ΑΝΕΛ, αλλά την Ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή πήγε να συζητήσει μια ατζέντα, για την οποία ήταν ενήμερη η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός. Σε μια τέτοια συνάντηση, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, δεν πας χαλαρός και να κουβεντιάσεις ό,τι σου κατέβει κι ότι φέρει η στιγμή. Ούτε πας να αστειευτείς με τα γεράκια των ΗΠΑ. Έχεις κάνει προετοιμασία με τα στελέχη του υπουργείου άμυνας, του υπουργείου εξωτερικών και του Μαξίμου, για να πας προετοιμασμένος και να μη βρεθείς κολλημένος στον τοίχο, χωρίς να μπορείς να δώσεις απαντήσεις σε ζητήματα που θα σου θέσουν.

Σ’ αυτή λοιπόν τη συνάντηση ο κ. Καμμένος πρότεινε στους Αμερικανούς να φτιάξουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε, βάσεις σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο, μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο. Μοίραζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για αμερικανικές βάσεις με τη σέσουλα, που λένε και στη γλώσσα Καμμένου.

Επίσης θεώρησε πως η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία διαφωνεί, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, γι’ αυτό και παρουσίασε μια εναλλακτική λύση, ως plan B, για το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια. Δηλαδή παρουσίασε αυτά που είχε στο μυαλό του και μόνο, χωρίς να τα έχει επεξεργαστεί με το Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ακύρωσε Νίμιτς, Κοτζιά, Ζάεφ, Τσίπρα, μέσα σε μια στιγμή.

Αν όλα αυτά ήταν απλά μια φάρσα, θα γελάγαμε όλοι! Αλλά επειδή είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα είναι η επίσημη θέση της χώρας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, δια του εκπροσώπου μας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα πράγματα γίνονται τραγικά.

Η κυβέρνηση, η οποία προς το παρών είναι όμηρος του κ. Καμμένου, τουλάχιστον έως ότου βρει τον αντικαταστάτη του για να συνεχίσει να κυβερνά, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός και βλέπουμε πρωτοκλασάτους υπουργούς σε συνεντεύξεις τους στην τηλεόραση, να γελούν και να απαξιώνουν τη στάση Καμμένου στις ΗΠΑ, θεωρώντας την απλά, ως μια αστεία υπόθεση. Αυτό όμως δεν είναι λύση, ούτε απάντηση, στο αν ο κ. Καμμένος έκανε του κεφαλιού του ή αν εξέφραζε την επίσημη άποψη της χώρας με όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που ξεστόμισε στον κ. Μάτις. Ακόμη δε περισσότερο, δεν στέλνεις έναν υπουργό στις ΗΠΑ για να κάνει πλάκα.

Εάν έκανε του κεφαλιού του, είναι θλιβερή η διαπίστωση πως ένας Υπουργός Άμυνας κάνει το δικό του μικροκομματικό παιχνίδι με τους Αμερικανούς, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες, με όλα όσα πρότεινε και ακόμη πιο θλιβερή την κυβέρνηση που τον ανέχεται και δεν τον έχει ακόμη αποπέμψει, τουλάχιστον από τη θέση του Υπουργού Άμυνας.

Η στάση του μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη, όπως επίσης και η παραμονή του σ’ αυτή την τόσο νευραλγική θέση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Καλά θα κάνει ο κ. Τσίπρας, να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τον κ. Καμμένο. Τον έχει βάλει ως λαγό, για να προτείνει πράγματα στους συμμάχους μας και να μετρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης;

Ο κ. Καμμένος έχει καταστεί ανεξέλεγκτος, άρα άκρως επικίνδυνος ή μήπως παίζουν το παιχνίδι του καλού και του…τρελού;

Ό,τι απ’ όλα αυτά και να συμβαίνει, πρέπει να τελειώσει άμεσα αυτό το φιάσκο, γιατί τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τη χώρα. Επιτέλους ας πάψουν κάποιοι να παίζουν τους cow boys στην άγρια δύση. Αυτά τα έκαναν παλιά, όταν ήταν παιδιά, τώρα πρέπει να δείχνουν σοβαροί ή να πάνε σπίτι τους.