Την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει μία μοίρα (18-24) αεροσκαφών F-35 εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του προς τον Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα o Kυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χαρούμενος διότι, όπως σημείωσε, την Παρασκευή η Lockhead Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μετά το 2028 η απόκτησή τους

Για ειλημμένη απόφαση ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F - 35 έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F - 35 μετά το 2028, όταν και, όπως ειπώθηκε με έμφαση, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F - 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.