Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παίρνω το λόγο στη σημερινή συζήτηση με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις. Προσδοκώ ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως είναι ανάγκη για συγκλίσεις.

«Δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη» τόνισε και αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν άμεσα. «Δέχθηκα η υπόθεση αμέσως να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Κατέθεσα και τέσσερις αλλαγές. Προσοχή όμως, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο της ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει το έργο της. Είναι η υπηρεσία που συνέβαλε να είμαστε έτοιμοι για την εισβολή μεταναστών στον Εβρο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι επιτυχίες δεν γίνονται ποτέ γνωστές. Ένα λάθος όμως... Οι μυστικές υπηρεσίες σε κάθε εποχή κινούνται πάνω σε μια λεπτή γραμμή» συμπλήρωσε υπερασπιζόμενος το έργο της ΕΥΠ.

Αποκάλυψε ότι σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά παρακολούθησης που κυκλοφορούν στην αγορά και δίνουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων επικαλούμενος την απάντηση της προέδρου Μεντσόλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη. Επικαλέστηκε και την εμπειρία της Ισπανίας όπου αποκαλύφθηκε πως ήταν παρακολουθούμενο και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ. «Και εγώ πληροφορούμαι ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» τόνισε.

«Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που σκοπίμως προκαλείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών και νόμιμων επισυνδέσεων που γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας και πάντα με την έγκριση εισαγγελέα» συνέχισε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη τον καλώ να προσφύγει στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ' ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Κάλεσε δε άπαντες να στηρίξουν τον νέο διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.