Στον γεωπολιτικό και πολιτικό αντίκτυπο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων,

στην ομιλία της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την συζήτηση για την κύρωση συμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε: «Όλες αυτές τις μέρες η καρδιά και η σκέψη όλων μας είναι στα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία μετά την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας και την ολοσχερή καταστροφή πόλεων όπως η Χερσώνα και το Χάρκοβο, με βομβαρδισμούς αμάχων, με βομβαρδισμούς σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ενώ όλοι συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πιθανό μακελειό στο Κίεβο.»

Εν’ συνεχεία τόνισε: «Απέναντι σε ένα πόλεμο παίρνεις καθαρή θέση και συμβάλλεις με όλες σου τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο. Πολύ περισσότερο δεν κρύβεσαι όταν είσαι χώρα που αντιμετωπίζεις απειλές, θεωρίες αναθεωρητισμού που άπτονται κυριαρχικών σου δικαιωμάτων και μπορεί να χρειαστεί να ζητήσεις την ενεργή στήριξή τους. Όπως είπε και ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ζητάς αλληλεγγύη πρέπει να μπορείς και την προσφέρεις πρώτα.

Θωρακίζεις δε την χώρα σου γιατί ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Ας μην παίζουν δε κάποιοι με την ευαισθησία μας απέναντι στην ευημερία του ελληνικού λαού. Ας μην παριστάνουν «τους φίλους του λαού» ξεχνώντας ότι η ευημερία προϋποθέτει την ανεξαρτησία της χώρας, την δυνατότητα αποτροπής κάθε επίθεσης, την Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι λόγια άνευ περιεχομένου.» Κλείνοντας τη τοποθέτηση της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, είπε: «Τελικά ο πόλεμος μας κάνει να γνωριζόμαστε καλύτερα.

Ορισμένοι, δε, συστήνονται εκ νέου. Ειδικά φιλειρηνιστές ακτιβιστές, λαλίστατοι σε όλα, που τώρα μιλούν με γρίφους, δημοσιολογούντες και ευαίσθητοι καλλιτέχνες που σιωπούν, για τον αποκλεισμό των μπολσόι μόνο βρήκαν βέβαια να ξεσηκωθούν – κάτι που αφορά ρωσικές πολιτιστικές παραγωγές και γίνεται σε όλο μα όλο τον κόσμο όπως είδαμε στη Μετροπόλιταν όπερα, στη Μπιενάλε της Βενετίας, η Ρόγιαλ Όπερα του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Συμφωνική Ορχήστρα στο Παρίσι και αλλού, για τη δοκιμασία του ουκρανικού λαού κιχ όμως, άνθρωποι που είχαν άποψη ακόμα και για κρίσεις στη Λατινική Αμερική, τώρα σιωπούν, κορυφαίοι πολιτικοί απλώς καταδικάζουν τον πόλεμο, αλλά δεν παίρνουν θέση. Και έτσι αποκαλύπτονται.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε ένα μεγάλο ρεύμα συμπαράστασης στον Ουκρανικό λαό αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στέλνοντας υγειονομικό υλικό, τρόφιμα, με την οργάνωση της υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και ύστερα από συνεννόηση με την Ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα, ήδη ξεκινήσαμε και συλλέγουμε ιατροφαρμακευτικό υλικό.»